Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppmärksamma ”veganuary” – här är våra bästa veganrecept

Uppmärksammar du ”veganuary” genom att äta växtbaserad mat i januari? Här har vi samlat våra bästa mat- och bakrecept som är helt veganska – och fantastiskt goda. Passa på att starta det nya året med smarriga och spännande rätter som gör gott för både dig och planeten! 

Det var 2014 som ideella organisationen Veganuary startade i Storbritannien, med syftet att få personer att testa äta veganskt under de 31 första dagarna på året. Målet med kampanjen är att få fler människor att gå över till en växtbaserad kost, för planetens och djurens skull – men också för att förbättra människors hälsa. Den brittiska organisationen har flera välkända ambassadörer så som Paul Mccartney och Jaquin Phoenix, och i den svenska kampanjen – som för fjärde året i rad drivs av Djurens rätt och Välj Vego – är bland andra artisten Dotter och Instagramprofilen och vegobloggaren Gustav Johansson ambassadörer. 

Stor spridning världen över

Sedan starten 2014 har ”veganuary”-trenden fortsatt, och initiativet har fått en stor spridning bland både privatpersoner och företag världen över. Enligt organisationen deltog 2021 över 500 000 människor från mer än 200 länder i ”veganuary”-kampanjen, och tog sig an utmaningen att äta en växtbaserad kost.

Här tipsar vi om några riktigt goda mat- och bakrecept som är helt växtbaserade – och som passar perfekt att testa under årets första månad. Vad sägs exempelvis om veganska chipotleburgare, en chiligryta med sting eller saftiga blåbärsbullar med mandelmassa? 

Växtbaserade middagsrätter

Färgglad bowl 

Miniburgare med sting

Värmande ramen

Pizza med grön pesto

Mustig chiligryta

Krämig grönsakssoppa

Kryddstark bulgogi

Drömgoda bakverk

Saftiga lyxbullar

Magisk smulpaj

Len och krämig vaniljglass

Lättlagade veganpannkakor

Drömmiga semlor

Växtbaserade maränger 

Läs mer: 

Vegetarisk pasta - recept på 10 goda pastarätter
7 goda vegetariska grytor på under 30 minuter
Min mathelg med Julia Tuvesson: ”Jag älskar lasagne”