Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Madeleine Landley

Årets Kock-final i helgen! Köp biljett via Allt om Mat - få 20% rabatt

Träffa Allt om Mat på SM i professionell matlagning den 28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Årets Kock firar 35- årsjubileum och bjuder allmänheten att vara med.

Kom och träffa redaktionen och följ med på en nostalgisk matresa sedan starten 1970. Som samarbetspartner till Årets Kock har vi glädjen att kunna ge Allt om Mat:s läsare 20 % rabatt på inträdet till finalen, som går av stapeln den 28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Köp din biljett här! Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018

Alla tidigare vinnare av Årets Kock

Johan Backéus, Årets Kock 2017 Foto: Madeleine Landley

1983 Mats Ödman

1984 Torsten Kjörling

1985 Christer Lingström

1986 Gert Klötzke

1987 Fredrik Eriksson

1988 Kristina Pettersson

1990 Roland Persson

1991 Rikard Nilsson

1992 Per Ekberg

1993 Anders Dahlbom

1994 Patric Blomqvist

1995 Stefan Karlsson

1996 Jonas Dahlbom

1998 Robert Nilsson

1999 Karl Ljung

2000 Michael Björklund

2001 Christian Hellberg

2002 Andreas Hedlund

2003 Magnus Lindström

2004 Markus Aujalay

2005 Stefan Eriksson

2006 Peter J Skogström

2007 Tommy Myllymäki

2008 Tom Sjöstedt

2009 Viktor Westerlind

2010 Gustav Trägårdh

2011 Tomas Diederichsen

2012 Klas Lindberg

2013 Daniel Räms

2014 Filip Fastén

2015 Thomas Sjögren

2016 Jimmi Eriksson

2017 Johan Backéus

När tävlingen Årets Kock startade för 35 år sedan var kockyrkets status en helt annan än i dag. Det var branschorganisationen Svensk Mjölk som tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman tog initiativet.

Tore Wretman – den svenska gastronomins fader. Foto: TT

Målet var att öka intresset för gastronomi samt höja kockyrkets status och det skandinaviska kökets rykte. Årets Kock är ett av de största initiativ som gjorts för att lyfta den svenska gastronomin och har ändrat förutsättningarna för den svenska kocken i grunden. I början av 1980-talet såg MatSverige på många sätt helt annorlunda ut än det gör idag. Att vara kock stod inte högt i kurs. Det var ett hårt och slitsamt arbete som många inte såg skymten av, kanske framför allt för att svenskarna sällan unnade sig ett restaurangbesök.

Men saker och ting förändrades snabbt på 1980-talet, och efter Årets Kock kom fler sammanhang där kockar kunde göra sig sedda och hörda. Guide Michelin delade ut sina första stjärnor i Sverige 1984, 1987 genomfördes första Bocuse d’Or och 1988 grundade Kurt Weid det första Svenska Kocklandslaget.

Men det går inte att berätta om den svenska gastronomins historia utan att prata om Tore Wretman, framgångsrik krögare på bland annat Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. På 1950-talet blev Tore Wretman ansiktet utåt för den svenska restaurangbranschen i tv-programmet Novisen vid spisen, som genast blev en folkkär klassiker. Förutom Årets Kock var han också medgrundare av Gastronomiska Akademien och skapade klassiker som toast Skagen. Han var också den som introducerade grönpeppar och avokado i Sverige.

Tävlingen Årets Kock har skapat en mötesplats för restaurangbranschen och en matintresserad allmänhet. Förutom att lyfta ett antal talanger i branschen har det svenska matundret sedan 1980- talet ökat antalet studerande på gastronomiska utbildningar från 2 000 till dagens drygt 30 000.

KÖP DIN BILJETT HÄR!

Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018

Vägen till prispallen - så utses vinnaren

Foto: Madeleine Landley

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är anonym, och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten.

32 bidrag går vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlar kockarna med sitt inskickade bidrag och i tävlingsmoment som teori och hantverksskicklighet.

16 kockar går vidare till dag två i kvalificeringen, där de tävlar med en huvudrätt av en hemlig råvarukorg. Juryn vill se prov på en bred kunskap, och efter dag två står det klart vilka åtta som går vidare till finalen. Sedan väntar månader av förberedelser, coachning och träning. Under finalen tävlar de åtta finalisterna i flera moment under två dagar. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.

3 SNABBA FRÅGOR, till Andreas Stenberg, vd Årets Kock.

Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Foto: Madeleine Landley

Vad är nytt för i år? 

– Vi har infört fler delmoment för att sätta kockarna på större prov. Man kan beskriva det som att vi går från enkamp till mångkamp. Kockarna måste bland annat ha full koll på handlag och råvaror. Sedan är tidpunkten flyttad till september, vilket är en mycket roligare råvarumånad än februari. Tävlingen pågår nu också i två dagar, vilket vi hoppas ska höja kvaliteten ytterligare.

–Nytt för i år är också att tävlingen är öppen för allmänheten. Intresset för matlagning och svensk gastronomi har aldrig varit större, och vi vill göra tävlingen tillgänglig för alla.

Vad är visionen för tävlingen framöver? 

– Ambitionen är att leda svensk gastronomi framåt. Årets Kock ska inte bara vara SM i matlagning; vi relanserar en ungdomstävling och satsar mer på seminarier, diskussioner och mentorskap.

Vad ser du mest fram emot inför tävlingen?

– Det ska bli spännande att se hur tävlingen tas emot av allmänheten. Kungliga Tennishallen har en air av tävling som vi hoppas ska märkas. Sedan ska det bli kul att se hur kockarna och restaurangbranschen tar emot förändringarna och regeländringarna i själva tävlingen

KÖP DIN BILJETT HÄR!

Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018