Årets Kock-final i helgen! Köp biljett via Allt om Mat - få 20% rabatt
Träffa Allt om Mat på SM i professionell matlagning den 28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Årets Kock firar 35- årsjubileum och bjuder allmänheten att vara med.
Kom och träffa redaktionen och följ med på en nostalgisk matresa sedan starten 1970. Som samarbetspartner till Årets Kock har vi glädjen att kunna ge Allt om Mat:s läsare 20 % rabatt på inträdet till finalen, som går av stapeln den 28–29 september i Kungliga Tennishallen i Stockholm.
Köp din biljett här! Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018
Alla tidigare vinnare av Årets Kock
• 1983 Mats Ödman
• 1984 Torsten Kjörling
• 1985 Christer Lingström
• 1986 Gert Klötzke
• 1987 Fredrik Eriksson
• 1988 Kristina Pettersson
• 1990 Roland Persson
• 1991 Rikard Nilsson
• 1992 Per Ekberg
• 1993 Anders Dahlbom
• 1994 Patric Blomqvist
• 1995 Stefan Karlsson
• 1996 Jonas Dahlbom
• 1998 Robert Nilsson
• 1999 Karl Ljung
• 2000 Michael Björklund
• 2001 Christian Hellberg
• 2002 Andreas Hedlund
• 2003 Magnus Lindström
• 2004 Markus Aujalay
• 2005 Stefan Eriksson
• 2006 Peter J Skogström
• 2007 Tommy Myllymäki
• 2008 Tom Sjöstedt
• 2009 Viktor Westerlind
• 2010 Gustav Trägårdh
• 2011 Tomas Diederichsen
• 2012 Klas Lindberg
• 2013 Daniel Räms
• 2014 Filip Fastén
• 2015 Thomas Sjögren
• 2016 Jimmi Eriksson
• 2017 Johan Backéus
När tävlingen Årets Kock startade för 35 år sedan var kockyrkets status en helt annan än i dag. Det var branschorganisationen Svensk Mjölk som tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman tog initiativet.
Målet var att öka intresset för gastronomi samt höja kockyrkets status och det skandinaviska kökets rykte. Årets Kock är ett av de största initiativ som gjorts för att lyfta den svenska gastronomin och har ändrat förutsättningarna för den svenska kocken i grunden. I början av 1980-talet såg MatSverige på många sätt helt annorlunda ut än det gör idag. Att vara kock stod inte högt i kurs. Det var ett hårt och slitsamt arbete som många inte såg skymten av, kanske framför allt för att svenskarna sällan unnade sig ett restaurangbesök.
Men saker och ting förändrades snabbt på 1980-talet, och efter Årets Kock kom fler sammanhang där kockar kunde göra sig sedda och hörda. Guide Michelin delade ut sina första stjärnor i Sverige 1984, 1987 genomfördes första Bocuse d’Or och 1988 grundade Kurt Weid det första Svenska Kocklandslaget.
Men det går inte att berätta om den svenska gastronomins historia utan att prata om Tore Wretman, framgångsrik krögare på bland annat Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. På 1950-talet blev Tore Wretman ansiktet utåt för den svenska restaurangbranschen i tv-programmet Novisen vid spisen, som genast blev en folkkär klassiker. Förutom Årets Kock var han också medgrundare av Gastronomiska Akademien och skapade klassiker som toast Skagen. Han var också den som introducerade grönpeppar och avokado i Sverige.
Tävlingen Årets Kock har skapat en mötesplats för restaurangbranschen och en matintresserad allmänhet. Förutom att lyfta ett antal talanger i branschen har det svenska matundret sedan 1980- talet ökat antalet studerande på gastronomiska utbildningar från 2 000 till dagens drygt 30 000.
Ange rabattkoden: ALLTOMMAT2018
Vägen till prispallen - så utses vinnaren
Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är anonym, och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten.
32 bidrag går vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlar kockarna med sitt inskickade bidrag och i tävlingsmoment som teori och hantverksskicklighet.
16 kockar går vidare till dag två i kvalificeringen, där de tävlar med en huvudrätt av en hemlig råvarukorg. Juryn vill se prov på en bred kunskap, och efter dag två står det klart vilka åtta som går vidare till finalen. Sedan väntar månader av förberedelser, coachning och träning. Under finalen tävlar de åtta finalisterna i flera moment under två dagar. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.
3 SNABBA FRÅGOR, till Andreas Stenberg, vd Årets Kock.
Vad är nytt för i år?
– Vi har infört fler delmoment för att sätta kockarna på större prov. Man kan beskriva det som att vi går från enkamp till mångkamp. Kockarna måste bland annat ha full koll på handlag och råvaror. Sedan är tidpunkten flyttad till september, vilket är en mycket roligare råvarumånad än februari. Tävlingen pågår nu också i två dagar, vilket vi hoppas ska höja kvaliteten ytterligare.
–Nytt för i år är också att tävlingen är öppen för allmänheten. Intresset för matlagning och svensk gastronomi har aldrig varit större, och vi vill göra tävlingen tillgänglig för alla.
Vad är visionen för tävlingen framöver?
– Ambitionen är att leda svensk gastronomi framåt. Årets Kock ska inte bara vara SM i matlagning; vi relanserar en ungdomstävling och satsar mer på seminarier, diskussioner och mentorskap.
Vad ser du mest fram emot inför tävlingen?
– Det ska bli spännande att se hur tävlingen tas emot av allmänheten. Kungliga Tennishallen har en air av tävling som vi hoppas ska märkas. Sedan ska det bli kul att se hur kockarna och restaurangbranschen tar emot förändringarna och regeländringarna i själva tävlingen