Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ströbröd • Krutonger • Crostini
2 AV 2

Undvik vanligaste missen när du gör pannkakor

Pannkakor är något som älskas av de flesta, men trots att det är något som många gör ofta, är det en konst att steka dem till perfektion. Här ger krögaren, tv-profilen och pannkaksälskaren Sandra Mastio sina bästa pannkaksknep – så att du lyckas med allt från slät smet till perfekt frasig stekyta. Dessutom delar hon med sig av de vanligaste fallgroparna att se upp för.

Spana in hennes smarta knep här!

Det är inte mycket som slår en frasig och gyllene pannkaka med grädde och sylt till helgfrukosten. Men det finns en hel del som kan gå fel längs vägen – och det är lätt att de blir smaklösa och torra, med klumpar av mjöl. Så hur gör man då för att lyckas få till en slät smet – och den där perfekta, smöriga stekytan? 

Enkla glutenknepet

Tidigare vinnaren av TV4:s ”Sveriges Mästerkock”, Sandra Mastio, är en riktig pannkaksälskare, och hon lagar pannkakor till familjen minst en gång i veckan. Hon menar att för att få perfekta pannkakor, måste man tänka till redan när man rör ihop ingredienserna. 

– Jag blandar mjöl, salt och hälften av mjölken tills det blir en kräm, på så sätt får du bort alla klumpar. Sedan går jag i med mjölken, och till sist äggen. Därefter vevar jag med en ballongvisp ett par minuter längre än vad man kanske kan tro. Då utvecklas gluten, vilket gör att pannkakorna sedan blir lite sega, och får en härlig textur, säger Sandra Mastio.

Mycket smör ger frasig yta  

Det finns många sätt att göra pannkakor på, och på nätet kryllar det av olika recept på pannkaksvarianter. Men när Sandra Mastio gör pannkakor, är det klassiskt som gäller. 

– Vill man göra perfekta pannkakor kan man inte tänka nyttigt, eller ditten och datten. Till smeten behöver du mjöl, ägg, mjölk och salt. Saltet är väldigt viktigt för att höja resten av smakerna. Och dessutom kommer du inte undan att den ska stekas i smör. Och det ska vara mycket smör! De krispiga kanterna får du till genom fett i pannan, där går det inte att skarva. Man kan göra bananpannkakor, eller pannkakor med nötmjöl, det blir inte nödvändigtvis dåligt, men det blir inte samma sak, säger Sandra Mastio. 

För perfekt frasiga pannkakor krävs mycket smör i stekningen, menar Sandra Mastio. Foto: Allt om Mat

Vanliga fallgropen när du steker 

Många kanske sätter i gång med stekningen av pannkakorna direkt när smeten är klar – men det kan vara en riktig fallgrop, som man bör se upp för, menar Sandra Mastio. 

– Låt smeten vila i minst 20 minuter, så att mjölet får svälla lite. När den stått ett tag kanske du upptäcker att du behöver mer mjölk. Om du steker direkt kan pannkakorna bli torra och trista, säger hon. 

Gjutjärnspanna är inte alltid nyckeln

När det kommer till val av panna tycker Sandra att det viktigaste är att välja en panna som man känner sig bekväm med. En gjutjärnspanna kan ge smarriga pannkakor – men använder man den på fel sätt blir det platt fall. 

– En gjutjärnspanna kan vara lite svår att använda, det tar längre tid att få upp och ner värmen. En belagd panna fungerar också bra. Jag tycker inte att man ska nörda in sig på att det ska vara en specifik panna, utan hitta en som du själv tycker om, huvudsaken är att du kan hantera den, säger Sandra Mastio. 

Sandra Mastios bästa knep för att lyckas med pannkakorna

1. När du gör smeten: undvik att blanda allt på en gång. Börja med att blanda mjöl, salt och hälften av mjölken till en kräm, så undviker du klumpar.

2. Glöm inte saltet i smeten – det förhöjer smaken i pannkakorna.

3. Vispa smeten några minuter längre än vad du tror, då bildas gluten som ger textur åt pannkakorna.

4. Låt smeten svälla i minst 20 minuter, och tillsätt mer mjölk om den tjocknar.

5. Stek dina pannkakor i mycket smör, så blir de frasiga och extra goda.  

6. Använd en stekpanna som du känner dig bekväm med – det fungerar bra med både gjutjärnspanna och belagd panna. 

 

Läs mer

Här är lilla ingrediensen som lyfter köttfärssåsen 

Test av färdig smördeg – bara en får full pott 

Stort test av cola utan socker – betyg på 10 zero-sorter