Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peter Carlsson/ Expressen Lifestyle

Tv-profilen Karl Fredrik: ”Jag försöker vara mig själv”

Trädgårdsprofilen och livsnjutaren Karl Fredrik Gustafsson sprider glädje i programmet Karl Fredrik på Österlen. På gården Eklaholm bjuder han och sambon Petter in både tittare och besökare till en vacker oas där jularna är som tagna ur en saga.

Floristen och tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson har tagit svenska folket med storm med sin sprakande glädje och lustfyllda inställning till livet. I programmet Karl Fredrik på Österlen bjuder Karl Fredrik och partnern Petter Kjellén in till gården Eklaholm på Österlen där de driver sin verksamhet. Med en tillvaro som präglas av ett kreativt och lustfyllt kaos ligger parets fokus på växter och inredning. Karl Fredrik och Petter köpte gården 2015 med tanken att det skulle bli ett sommarhus, men inom kort blev det även deras permanenta hem. Gården är historiskt förankrad i det skånska landskapet.

– Man känner historiens vingslag här, gården är från 1600-talet och boningshuset från 1923. Vi skulle ha Eklaholm som sommar- och helgboende men det blev inte som vi hade tänkt. Det blev så mycket bättre. Vintrarna är inte så snörika här, det är lite som engelska vintrar. Höstsådden på åkrarna gör att även de är gröna på vintern.

Började med växter tidigt

Karl Fredrik, som startade sitt första företag när han bara var 18 år, drog i gång verksamheten på Eklaholm som ett sommarjobb. Han drev företaget vid sidan av studierna till landskapsarkitekt.

– Eftersom jag hade erfarenhet av att driva butik så tänkte jag att jag kunde göra det hemma på gården. Det gick ganska bra och till slut fick jag välja mellan företaget och studierna och valde då att ta en paus från skolan. Ibland har jag undrat om det var rätt beslut men jag ångrar det absolut inte. Det har varit en väldigt rolig resa.

Karl Fredrik är florist, trädgårdsmästare och inredningsinspiratör och har alltid haft ett intresse för natur, växter och blommor. Yrkesvalet föll sig väldigt naturligt för hans kreativa själ.

– Det började tidigt, som barn. Min farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker och jag hjälpte dem att skörda. Pappa är en riktig skogsmulle och på mammas sida fanns det lantbrukare. Jag började odla mina egna växter och blommor när jag var sju år. Som femtonåring gick jag med i en trädgårdsförening och satt till och med i styrelsen.

Trivs med att vara känd

Liksom vännerna Marie och Gustav Mandelmann fick Karl Fredrik ett eget tv-program som skildrar livet på gården. Karl Fredrik trivs med att ha blivit en person som folk känner igen och blir rörd av den fina responsen från tittarna.

– Jag har förstått att många blir glada av programmet, att de lär sig saker och tycker om att det sticker ut. Att det är mysigt och hemtrevligt. Det är fantastiskt att veta att vi sprider glädje, det behövs i dessa tider när det finns så mycket annat runt omkring som inte är lika glädjefyllt. Jag pratade häromdagen med Gustav Mandelmann och han sa ”det är nog det vi har gemensamt, att vi är glädjespridare”. Det känns jätteroligt, jag försöker bara vara mig själv.

Gillar ett kravlöst julfirande

Sedan flytten till Eklaholm har Karl Fredrik och Petter firat jul på gården, i stora sällskap men också ensamma. I fjol firades högtiden i sann Fanny och Alexander-anda med långbord, massor med julblommor, finporslin och pynt.

– Petter har en väldigt stor familj med många syskon och syskonbarn och förra julen var vi 28 personer hemma hos oss. Vi bor stort så vi kunde sitta vid ett och samma långbord. Det sprakade i kakelugnarna, barnen sprang omkring i söta klänningar och lackskor. Men det lilla kan också vara mysigt. Stämningen, känslan och att man tar sig tid för varandra är det viktiga. Julen får gärna vara god och vacker men det viktigaste är självklart att man hinner njuta av den tillsammans.

Oavsett om julen är storslagen eller firas i det lilla formatet får den gärna vara kravlös. Ett måste på julgottebordet för Karl Fredrik är dock ris à la malta.

– Jag älskar ris à la malta, och den ska ha en god saftsås till eller sylt. Självklart ska det vara apelsiner i, eller annan citrusfrukt. Och hemmagjord risgrynsgröt med fet mjölk som fått koka länge med kanelstång och gottat till sig. Rikligt med grädde är också ett måste, den ska kännas mäktig och fluffig, inte rinnig. Det får även gärna finnas något med saffran och chokladpraliner. Det hör julen till.

Press på att leverera

Eklaholm bjuder ofta in till festligheter och Karl Fredrik och Petter är vana vid att vara värdar. Trots erfarenheten, eller på grund av den, kan Karl Fredrik känna press att leverera.

– Jag kan känna press på att förväntningarna är höga. Att gästerna tycker att det brukar vara fint och bra så det är något man förväntar sig även nästa gång. Det är både roligt och lite kravfyllt. Då får man ta till små knep som gör att det går enklare och snabbare. Jag tänker att det får bli som det blir, det blir bra ändå. Det går att skapa med enkla medel men ändå få det effektfullt.

Förespråkar vardagslyx

Karl Fredrik tycker att det är viktigt att försöka få till lite vardagslyx, att sätta guldkant på tillvaron på olika sätt. En liten bit kaka till kaffet eller att man dukar lite extra fint tror han att alla mår bra av. Han unnar gärna sig själv och sin familj och vänner vackra och goda saker. Både han och Petter tycker om att baka, även om Petter gör det lite oftare.

– Jag bakade väldigt mycket när jag var yngre, och jag drömmer om att baka mycket mer än jag gör i dag. Men när jag väl bakar så gör jag gärna småkakor som drömmar, schackrutor eller hallongrottor. Om jag bakar bullar så gör jag det gärna med wienerdeg, det är trevligt. Det ska vara mycket smör i bullarna. Jag bakar mycket klassiskt men tycker också att det är roligt att experimentera lite, att baka med en twist.

Kopplar av med bakning och matlagning

För den som har tittat på Karl Fredriks program är det ingen överraskning att hans vardag är fartfylld och sprudlande av aktivitet. Matlagning och bakning är något han tycker är roligt och meditativt.

– Det är avkopplande att baka och laga mat, för mig är det inget jobbigt. Det kanske snurrar lite väl fort ibland i min värld men jag tycker att det är roligt. Jag omger mig med min härliga familj, kolleger och vänner. Då blir det mycket lättare att göra saker. Det är ingen annan som bestämmer hur mycket det ska vara av saker och ting, det är jag som sätter den ribban. Blir det lite för mycket får man dra i handbromsen. Men jag har mycket bra hjälp i min närhet.

Visionerna och energin verkar inte ta slut för Karl Fredrik och nyligen har han och Petter köpt en bit mark söder om Eklaholm, närmare havet.

– Då kan man tänka: ”Är inte det ännu mer att sköta om?” Men det är också något som jag tror ger energi. Jag tror på aktiv vila, att man får hålla på och skapa på sina villkor. Då får man mycket tillbaka. Kändisskapet och vad vi har byggt upp på Eklaholm har gått väldigt fort. Ibland kan man behöva stanna upp lite grann så man inte glömmer bort det roliga. Jag ser fram emot att leka fram en trädgård där jag även kommer att odla snittblommor till vår blomförsäljning på Eklaholm. Jag tänker att det blir en plats för mig att vara kreativ, lekfull och professionell på samma gång. 

Karl Fredriks goda julrecept

Läs också: 

Gudrun Schyman om Sveriges Mästerkock VIP