Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Thron Ullberg/Shutterstock

Tv-kocken: Därför ska du inte hälla bort pastavattnet!

Perfektionist i köket? Då kanske du ska släppa på kraven lite och vips har du blivit en bättre matlagare! Tv-kocken Johanna Westman avslöjar varför du ska göra just det och bjuder på ytterligare 8 matlagningsknep som hjälper dig i köket.

1. Enkelhetens lov. Strunta i att skala och hacka – ugnsbaka hela rotfrukter på hög värme. På med olivolja och örter, sedan är du hemma.

2. Pricken över i. Satsa på smakförhöjare att ha till olika rätter; en god ört- eller sesammajonnäs, chiliolja, ett dukkah-strö med rostade nötter och kryddor eller chimichurri med persilja, chili, olivolja, lök, vitlök och citronjuice.

3. Häll inte ut pastavattnet! Några matskedar pastavatten binder ihop köttfärssåsen. 

4. Rosta fram smaker. Nästan allt blir godare av den berömda Maillardeffekten, alltså den kemiska reaktion som sker när man utsätter livsmedel för hög värme så att det blir brynt. Testa att till exempel rosta hel vitlök, morötter och pumpafrön.

Johanna Westman

Lagar mat i bland annat SVT:s ”Go’kväll”.

Har skrivit ett 20- tal kokböcker och är 2021 aktuell med en ny kokbok för barn, ”Jag fixar middan”.

Driver en matstudio i Stockholm tillsammans med Karolina Sparring där de håller matlagningskurser.

5. Låt barnen få ansvar i köket. Sätt dem inte bara på att skala potatis, låt dem bli ansvariga för avsmakning av maten och bestämma när rätten smakar gott. Det är roligt att få en viktig uppgift.

6. Var inte rädd för det onyttiga. En hemgjord sockerkaka som barnen varit med och gjort är betydligt bättre än att vräka i sig plockgodis. Dessutom kan det vara en inkörsport till matlagning .

7. Släpp perfektionisten inom dig. Överkom motståndet och bjud in barnens kompisar eller ensamma grannen på inperfekta middagar.

”Testa att till exempel rosta hel vitlök, morötter och pumpafrön och smaken förhöjs! För att inte tala om hur gott det är att fritera”

8. Tänk smakbalans. Leta efter de olika grundsmakerna sött, salt och surt och eftersträva en balans mellan dessa. Om en sås till exempel är för gräddig, testa att ha i lite citron eller en skvätt vitt vin för att få till mer syra.

9. Ta i! Man kan nästan inte överdosera när det kommer till: riven parmesan, vitlök, hackade örter, rostade nötter och frön, brynt smör, god olivolja och citronzest.