Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2

Tv-kocken Albin Edbergs enkla och smarta köksknep

Kocktalangen Albin Edberg har i sin karriär jobbat i köket på flera av Stockholms bästa krogar, samt varit med och tävlat i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or. I höstas visade han återigen upp sin tävlingsådra, då han kammade hem silvret i TV4:s ”Kockarnas kamp”.

1. Börja med diskmaskinen

Om du ska bjuda över vänner på middag, börja med att tömma diskmaskinen. Jag kan bli stressad när man kommer till folk som inte preppat sin diskmaskin. Om man börjar med en tom maskin kan man lassa in disk och köra ett program under middagen, för att få undan. Det är en gamechanger!  

2. Ha en plan för drycken

Om du har en middag, planera drycken! Gärna att man får något direkt när man kommer, ett glas champagne funkar alltid. Om du har kompisar eller bekanta över så blir det en skön icebreaker. Den ultimata starten på en bra kväll! 

3. Blanda en kul och annorlunda drink

Även om en GT är den ultimata drinken, kan det ibland vara roligt att göra något lite mer avancerat, där man lägger ner lite mer tanke och tid. En spicy margarita är gott och brukar uppskattas. 

4. Gör en enkel och god sås

Det tar tid och är svårt att koka en riktigt bra sås hemma, eftersom man behöver en bra buljong som grund. Men då kan man tänka lite enklare, och i stället försöka jobba med det man har. Om du har stekt en köttbit, gå i med vatten, salt, peppar, lite vinäger och smör så har du en god sås. Samma sak om du har kött i ugnen – i med lite vatten på plåten så har du i princip en färdig sås. 

5. Använd buljongtärningar oftare

Buljongtärningar är en underskattad smaksättare i grytor och soppor. Det funkar med sådana i tärning, men bäst blir de som redan är i pulver, som går att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Det är en banger!

6. Bjud på hel fisk 

Folk tycker det är svårt att laga fisk. Min bästa festmat om man är fler: köp en hel sjötunga eller piggvar. Krydda lite, citronskivor och smör. Baka hel i ugnen och ställ fram på bordet. Det är ett förlåtande sätt att laga fisk på. Gör inget om den går några grader över. Har du lagat den helt med ben så kommer den bli saftig, juicig och god ändå. Kokt potatis och brynt smör till. Många är rädda att förstöra det. 

7. Lägg tid på att hitta bra råvaror

Lägg lite tid, energi och pengar på fina råvaror. Om du köper de frysta fiskfiléer i 4-pack så är de redan förstörda innan du börjar laga dem. Ju bättre råvaror du köper desto mindre orolig behöver du vara när du lagar dem. Det gäller allt från fisk och kött till grönsaker. Många vågar inte köpa en dyr råvara för de är rädda att förstöra dem, men ju bättre råvara desto mer förlåtande är de. 

8. Gör egen majonnäs

En sak jag förvånas över är att få gör egen majonnäs. Om man gör majonnäs och har i kylen så är det bara att ta fram och smaksätta. Det öppnar upp spelplanen på helt nya sätt. Du kan exempelvis göra en chilimajonnäs, eller ha i parmesan och på så sätt göra en variant av Caesardressing. 

9. Våga dressa salladen i något krämigt

Istället för olivolja och en halv knivsudd vinäger – vänd upp salladen i något krämig. Som en majonnäs smaksatt med vitlök eller rostade korianderfrön. Salladen fångar upp den krämiga dressingen på ett annat sätt, och det ger en härligare munkänsla. 

Läs mer: 

11 proffskockar avslöjar: Här är våra favoriträtter