Trerättersmiddag på en timme - skaldjur och kladdkaka
Laga en lyxig skaldjursmiddag i helgen. Bjud på frasiga crostinis med viltröra, skaldjursfat och avsluta med en extra lyxig kladdkaka. Receptmakaren Gunilla von Heland har komponerat en trerättersmiddag du lagar på bara en timme. Se här!
Gunilla von Heland om menyn:
”För ett tag sedan var jag på ett härligt stökigt brasserie i Paris där dignande skaldjursplatåer bars in till vart och vartannat bord en helt vanlig torsdag. Jag blev inspirerad till att lyxa till en fredagskväll när jag kom hem. Köpte fina skaldjur i min lokala fiskdisk och rörde ihop en nykomponerad dippsås med jalapeno och två gamla favoriter: schalottenlöksvinägrett och skirat smör med dill. En enkel crostini med en röra av rökt viltkött passar som tilltugg till fördrinken. Avsluta med en ljummen kladdkaka med mörk choklad och päron - superenkel att röra ihop. Just denna är mindre söt än en vanlig kladdkaka.”
MENY
FÖRRÄTT
Viltröra på crostini
HUVUDRÄTT
Skaldjursfat med tre dippsåser
DESSERT
Kladdkaka med päron
KÖKSTIPSET: Krabba kan finnas vakuumpackad, havskräftor säljs även kokta i hink eller vakuumpackade i kyldisken. Finns inte färska räkor går det fint med tinade från frysen.
PLANERING
Börja med att göra viltröran och ställ i kylen.
Baka kladdkakan med päron.
Blanda och förbered dippsåserna och det skirade smöret till skaldjuren.
Halvera krabban och öppna ostronen.
Lägg upp alla skaldjur på fat med is.
Recept och styling Gunilla von Heland Foto Per Ranung
Matcha mat och dryck
TILL VILTRÖRA PÅ CROSTINI: Rotari Rosé 2016 (7701) Italien, 129 kr. Elegant och aptitretande rosébubbel. Drag av röda bär, lite bröd och med en läskande, fräsch avslutning.
TILL SKALDJURSFAT: Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021 (70626) Tyskland, 159 kr. Distinkt vitt vin med ung, krispig fräschör. Finstämd fruktighet med drag av äpplen, persikor och toner av lime.
ALKOHOLFRITT: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901) Tyskland, 69 kr. Vitt alkoholfritt vin med frisk fruktighet, lätt sötma och drag av citrus.
TILL KLADDKAKA MED PÄRON: Fonseca Terra Prima Organic Port (2128) Portugal, 99 kr (37,5 cl). Ekologiskt portvin med balanserad sötma, drag av russin, choklad och nötter. Lång, rik eftersmak.
Läs också:
Trerätters på en timme med fläskfilé
Trerättersmiddag med timjanstekt torskrygg - klart på en timme