Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Trerättersmiddag på en timme - recept till vegetarisk helgmeny

Vi bjuder på vegetarisk helgmenymiddag med inspiration från Grekland och Italien. Risotton får smak av både tryffel och pecorino genom lagrad tryffelpecorino. Efterrättens bäryoghurt, som sötats med limehonung, är både söt och frisk.

Det är lyxigt på riktigt med bra råvaror som tagits väl om hand. Menyn är vegetariskt med sparris, svenskodlad ostronskivling och blåbär från frysen, mjölkprodukter ingår. Förrätten är en hummus inspirerad från en grekisk taverna där den släta krämiga kikärtsröran täcktes med yoghurt och fint tärnade grönsaker. Sparrisen bidrar med en trevlig kontrast i både smak och textur i risotton. Jag använder gärna vit sparris som har lite mer smak. Den är trådigare i konsistensen och måste skalas för att inte beskan ska ta över. Rätten är minst lika god lagad med grön sparris om du gillar den bäst, och den behöver då inte skalas.

Förrätt - hummus-dipp

Foto: Per Ranung

Förbered middagen enkelt

1. Förbered yoghurtdesserten i skålar. Ställ i kyl. Ringla över honungen vid servering.

2. Gör den grekiska hummusen.

3. Gör risotton som serveras direkt.

Huvudrätt - risotto med tryffelpecorion

Foto: Per Ranung

Efterrätt - lättlagad bärdessert

Foto: Per Ranung

Matcha mat & dryck

TILL GREKISK HUMMUS-DIPP: Langlois Crémant de Loire Brut (7404), Frankrike, 149 kronor. Fräscht mousserande med liten syrlighet, inslag av örter och honung och en fint avrundad eftersmak.

TILL RISOTTO MED TRYFFELPECORINO, OSTRONSKIVLING OCH SPARRIS: Kir-Yianni Assyrtiko 2019 (2338), Grekland, 99 kronor. Vitt vin i frisk stil med bra driv och intensitet. Inslag av äpplen, citrusskal och liten längd i avslutningen.

TILL YOGHURT MED BLÅBÄR OCH LIMEHONUNG: Grand Tokaj Szamorodni 2017 (4682), Ungern, 129 kronor (50 cl). Vitt dessertvin med balanserad sötma, toner av honung och aprikoser och med fin fräschör i avslutningen.

ALKOHOLFRITT TILL HUMMUS-DIPP OCH RISOTTO: Grönsöömust 2020 (11934), Sverige, 54 kronor. Äppelmust i frisk stil med stråk av honung, lätt krydda och med äpplig sötma.