Trerättersmiddag på en timme - med torsk och skaldjur
Laga en härlig trerättersmiddag med lättlagad fiskgryta som huvudrätt och en fransk romkaka till efterrätt. Allt om Mat:s Ulla Karlström har skapat recepten till den här snabblagade menyn som passar perfekt till lagom lyxig fredagsmiddag.
Den här menyn består av flarn, kanske gjorda på resterna från julens nötter, en härlig tomatbaserad fiskrätt och en variant av den franska klassikern baba au rhum till dessert. Ta en smart genväg och använd färdiga munkar till efterrätten.
MENY
SNACKS
Nötkrisp
HUVUDRÄTT
Fisk och grönsaker med rostad tomatsoppa toppad med räkor och dillmajonnäs
DESSERT
Baba au rhum med kolaglass och ananas
Ulla om menyn: ”Här har jag gjort en härlig tomatbaserad soppbuljong som hälls över kokta grönsaker och stekt fisk. Lägg på några färska räkor och klicka på lite dillmajo så blir det fredagsfint. Ofta blir det lite nötter kvar i påsarna i mitt skafferi och kanske en bit ost i kylen. Använd det till krispiga nötflarn. Gott till ett glas böcker. En riktig Baba au rhum tar lång tid att baka och det hinner man inte med en fredagskväll, så jag använder färdiga munkar i stället. Toppar den med romlag och ananas, ett väl så gott alternativ”
PLANERING
Koka tomatsoppan och skala och skär grönsakerna i bitar.
Gör nötflarnen.
Gör dillmajonnäsen.
Koka grönsakerna och stek fisken
Gör lagen till desserten.
Frasiga nötflarn
Torskrygg med rostad tomatsoppa
Fransk romkaka
MATCHA MAT & DRYCK
TILL NÖTFLARN: Ferrari Brut (7721), Italien, 165 kr. Mousserande ekologiskt vin med elegant, frisk aptitretande smak med toner av äpplen, citrus och bröd.
TILL FISK MED ROSTAD TOMATSOPPA: Lammershoek’s White Mysteries 2019 (2405), Sydafrika, 199 kr. Vitt vin i smakrik och nyansrik stil. Lätt fatkryddiga toner, stråk av tropisk frukt, äpplen, örter och citrus. Lång eftersmak.
TILL BABA AU RHUM MED KOLAGLASS: Alambre Moscatel de Setúbal 2014 (8117), Portugal, 75 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, kryddor och pomerans
ALKOHOLFRITT TILL NÖTKRISP OCH FISK OCH GRÖNSAKER: Lazy Estate Sparkling Tea (1988), Sverige, 79 kr. Mousserande dryck med toner av te, mynta och en lätt blommighet.
Recept: Ulla Karlström • Styling: Elisabeth Johansson • Foto: Stefan Wettainen