Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vårig flädermartini och gösfilé med currybearnaise.Vårig flädermartini och gösfilé med currybearnaise.Vårig flädermartini och gösfilé med currybearnaise.
Vårig flädermartini och gösfilé med currybearnaise. Foto: Stefan Wettainen

Trerättersmiddag på 1 timme med fisk och snöägg

Laga en festlig fiskmiddag som avslutas med en vacker dessert med snöägg och kolasås. Kocken Cecilia Lundin har skapat menyn med fördrink och två rätter - allt klart på bara 1 timme.

Receptmakaren Cecilia Lundin om menyn:

”Vi inleder med en dry martini. Denna är dock inte så dry utan får vårsmak av flädersaft och syrlig citron. I slutet av 80-talet arbetade jag på restaurang Stallmästaregården i Stockholm. Där serverade vi ofta stekt eller grillad fisk med bearnaisesås och friterad persilja. Här har jag kryddat bearnaisen med curry och struntar i att fritera persiljan för att spara in på oljan. Äggvitorna som blir över från bearnaisesåsen hamnar i dessertens snöägg. Vanligtvis kokas snöägg i vaniljsås, men jag kokar dem i mikron och serverar med hallonkompott.”

Meny

FÖRRÄTT

Flädermartini

HUVUDRÄTT

Stekt gösfilé med currybearnaise och smörfräst spenat

DESSERT

Snöägg med hallonkompott och kolasås

Planering

1. Koka hallonkompotten.

2. Blanda ingredienserna till drinken i shakern men utan is.

3. Koka potatisen.

4. Gör bearnaisesåsen.

5. Vispa äggvitorna till snöäggen och tillaga dem i mikron.

6. Skaka drinken med is och servera.

7. Stek fisk och spenat.

8. Servera varmrätten.

9. Servera desserten.

Matcha mat och dryck

TILL STEKT GÖSFILÉ: Forstreiter Ried Schiefer Grüner Veltliner Kremstal, Österrike, nr 3036, 159 kr. Vitt vin med drag av gula plommon, örter och lätt vitpeppriga drag. Fräschör och balans.

TILL SNÖÄGG: Nederburg Noble Late Harvest 2022, Sydafrika, nr 2741, 119 kr (37,5 cl). Sött vitt vin med toner av torkade aprikoser, apelsiner och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Cognato Chenin Blanc Alcohol Free, Sydafrika, nr 1926, 26 kr (25 cl). Alkoholfritt vitt vin i burk. Friskt fruktigt med toner av äpplen och citrus, aningen sötma i avslutningen.

Recept & styling Cecilia Lundin Foto Stefan Wettainen