Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt och smidigt gör du en riktigt god hemgjord majonnäs
2 AV 2
Foto: Per Ranung

Trerättersmiddag med rostbiff - klart på en timme

Laga en lyxig middag som är klar på en timme. Här är en trerättersmeny med krämig svampsoppa till förrätt, renrostbiff med gratinerat mos till varmrätt och en busenkel efterrätt med hjortron. Perfekt middag att laga en fredag när vi vill äta lite extra festligt. 

Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin bjuder på en snabblagad trerättersmiddag med härligt rustika nordiska smaker.

Cecilia Lundin om tankarna bakom menyn:

Menyn består av riktigt höstiga ingredienser som svamp, vilt med lingon och hjortron till dessert. Har du turen att ha plockat egen svamp kan du använda vilken sort som helst. Sherryn är ett måste, den ger soppan speciell god smak. Har du inte det blir soppan god med köpesvamp. Till renköttet serveras en rödvinssås med lingon och gratinerat potatismos. Välj mjölig potatis till moset så blir det extra krämigt och lent. Änglamat är en klassisk dessert, här med lyxiga hjorton.

MENY

FÖRRÄTT

Krämig svampsoppa

HUVUDRÄTT

Renrostbiff med gratinerat potatismos samt lingon- och rödvinssås

DESSERT

Änglamat med hjortron och mandel

PLANERING

Gör desserten och ställ i kyl.

Gör potatismoset.

Gör såsen till köttet.

Stek köttet och låt det vila.

Gör svampsoppan.

Rosta skinkan.

Matcha mat och dryck

TILL SVAMPSOPPA: Cuco Oloroso Dry (8239) Spanien, 99 kr (37,5 cl). Smakrik, torr sherry med nötiga drag, inslag av torkad frukt och citrus. Serveras vid 14–16°.

TILL RENROSTBIFF: Stellenbosch Reserve Vanderstel 2020 (4638) Sydafrika, 139 kr. Rött vin i fyllig stil med toner som påminner om blå plommon, vinbär, kryddor. Längd I eftersmaken. ALKOHOLFRITT: Nigrum (1925) Sverige, 42 kr (33 cl). Must gjord av svarta vinbär. Intensiv smak med sötsyrliga, lite kryddiga drag.

TILL ÄNGLAMAT MED HJORTRON: Grand Tokaj Szamorodni 2018 (4682) Ungern, 129 kr (50 cl). Dessertvin med balanserad sötma och friskhet. Toner av honung och aprikoser.

Recept Cecilia Lundin Styling Petra Lindstrand Foto Per Ranung

Flera snabblagade trerättersmiddagar hittar du här: