Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Maxa smaken men behåll kolsyran
2 AV 2
Foto: Per Ranung

Trerättersmiddag med grillad flankstek - klart på 1 timme

Det italienska köket har en bred palett av smaker och råvaror. Här får du recept på trerättersmiddag med smaker från Toscana. Njut av förrätt med bland annat lufttorkad skinka, varmrätt med örtig sås och efterrätt med jordgubbar och glass.

Meny

FÖRRÄTT

Lufttorkad skinka med melon och mozzarella

VARMRÄTT

Grillad flankstek med örtig smörsås

DESSERT

Jordgubbar och mango med pistasch och dadelsirap

Receptmakaren Gunilla von Heland om den snabblagade menyn med italienska smaker: ”Smaker från Toscana har inspirerat mig till den här sommarmenyn. Köttet smaksätts med rosmarin och grillas så att det får en härlig yta och med en rosa kärna. Just flankstek, är ett smakrikt kött som ska skäras i tunna skivor. Här serveras den med en lättlagad syrlig sås som är god till både kött och grönsaker. Desserten blir extra saftig och aromatisk när jordgubbar och mango skivas tunt. Frukten blir tillsammans med en god vaniljglass en enkel men lyxig efterrätt nu när jordgubbarna är som bäst.”

Planering:

1 Marinera köttet.

2 Tillaga potatisen.

3 Förbered grönsakerna.

4 Skär frukt och grönsaker till förrätten.

5 Skär frukt och bär till desserten.

6 Grilla kött och grönsaker.

7 Gör såsen till köttet.

8 Lägg upp förrätten och servera.

9 Skär köttet i skivor och servera varmrätten.

10 Lägg upp desserten och servera.

Lufttorkad skinka och melon är en älskad sommarklassiker från det italienska köket. Här adderar vi mozzarella och kryddar med färsk mynta.

Kökstipset: Gör såsen precis innan den ska serveras. Annars är risken stor att den skär sig.

Matcha mat & dryck

TILL LUFTTORKAD SKINKA: Colle Reale Cerasuolo Rosé 2022, Italien, nr 2242, 99 kr. Rosévin med pigg, rödbärig smak med lätt örtigt inslag. Friskt, energiskt och med liten avrundad finish.

TILL GRILLAD FLANKSTEK: Tavel Rosé Guigal 2022, Frankrike, nr 92508, 175 kr. Smakrikt rosévin med koncentration och djup. Toner av jordgubbar, örter och med ett lätt blommigt inslag.

TILL JORDGUBBAR: Nederburg Noble Late Harvest 2022, Sydafrika, nr 2741, 119 kr (37,5 cl). Sött vitt vin med toner av torkade aprikoser, apelsiner och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

Recept, styling & vintips Gunilla von Heland Foto Per Ranung

 

Läs också: