Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Trerättersmiddag du lagar på en timme - recept här

Recept till helgmeny med inspiration från både Vietnam och Frankrike. Nudelsalladen med grillade räkor och dressing med härligt bett följs av en lättlagad glassdessert - baked Alaska i gullig miniversion. Här får du även tips på dryck som passar till maten.

Jag tycker mycket om den vietnamesiska maten och efter en resa till Vietnam för några år sedan är det ett av mina favoritkök. Maten känns så lätt och fräsch och inte alls så stark.

Den smakrika nuoc cham-dressingen som brukar serveras till färska vårrullar har jag i stället blandat i en nudelsallad. Salladen serveras med grillade stora räkor som marinerats i citrongräs. Räkorna varvas sedan med limeblad som ger en frisk god smak.

Till dessert har jag förenklat en av mina favoritdesserter, baked alaska, eller glace au four som det också kallas. Färdig sockerkaka, glass och bränd maräng. Klart!

Planering

1. Lägg räkorna i marinaden.

2. Skär sockerkakan i skivor och lägg på glass. Ställ in i frysen.

3. Koka nudlarna.

4. Skär grönsakerna till salladen.

5. Blanda dressingen & mangosåsen.

6. Skär frukten i bitar.

7. Blanda ingredienserna till salladen och grilla räkorna.

Förrättsfördrink i glas

Huvudrätt med grillade räkor

Klassisk efterrätt i miniformat

Recept Ulla Karlström Foto Helén Pe Styling Petra Lindstrand

Matcha mat & dryck

TILL GRILLADE RÄKOR MED MANGOSALLAD: Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2019 (5810), Tyskland, 109 kronor. Vitt halvtorrt vin med drag av aprikoser, en finstämd sötma och frisk fruktsyra. Vinets lätta sötma balanserar den lilla chilihettan i dressingen.

TILL BAKED ALASKA: Brachetto d’ Aqui Braida 2020 (6260), Italien, 99 kronor (37,5 cl). Rött, pärlande dessertvin. Toner av av hallon, örter och ett lätt blommigt inslag. Balans mellan sötma och friskhet.

ALKOHOLFRITT TILL RÄKORNA: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), Tyskland, 69 kronor. Alkoholfritt, vitt vin med äppliga, citrusliknande drag och med en lätt sötma i avslutningen.

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY