Trerättersmiddag du lagar på 1 timme - krämig risotto och bärkaka
Receptmakaren Petra Lindstrand har skapat en snabblagad trerättersmiddag med en härligt fruktig fördrink, en krämig majsrisotto till huvudrätt och en busenkel björnbärskaka till efterrätt. Laga och njut av en helgmiddag som är klar på en timme!
Den här menyn är helt vegetarisk, med en krämig risotto av färsk majs och en läcker snabbakad kaka med bär. Starta med en klassisk 90-talsdrink med knaprigt tilltugg.
Petra Lindstrand om den vegetariska festmenyn:
”Drinken Lennart var populär på 90-talet men har sedan dess fallit i glömska. Med lite mynta och is är det dags för en revival! Den färska majsen passar perfekt att göra en risotto på. Använd majsen både som grund till en buljong och i själva risotton. En enkel röra ihop-kaka med trädgårdens bär blir en god avslutning på middagen.”
MENY
DRINK MED TILLTUGG
Lennart med ostkex
HUVUDRÄTT
Färsk majsrisotto med mandelpangrattato och tryffelpecorino
DESSERT
Björnbärkaka med mandelmassa
PLANERING
Rör ihop kakan och grädda den.
Vispa grädden och ställ i kyl.
Gör mandelpangrattaton.
Förbered risotton: Hacka lök, förbered majsen, gör majsbuljong, riv ost.
Gör i ordning kexen med ädelost.
Pressa limesaften och gör drinkarna.
Laga risotton.
Förrätt
Varmrätt
Efterrätt
Matcha mat och dryck
TILL MAJSRISOTTON: Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2020 (74201) Italien, 189 kr. Elegant rödvin med fin koncentration, drag av körsbär, hallon, lakrits och en lätt krydda. Fräschör i eftersmaken.
TILL SNABB RÖRA IHOP-KAKA: Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2018 (8011) Portugal, 109 kr. Starkvin med angenäm sötma, lätt knäckiga toner, inslag av torkad frukt och citrusskal.
ALKOHOLFRITT TILL RISOTTON: Maglehem n:o 4 (11575) Sverige, 48 kr (63 cl). Ekologisk äppelmust med lätt ton av honung, avrundad sötma och en balanserande friskhet.
Recept och styling Petra Lindstrand Foto Anna Kern
Flera goda och snabblagade trerättersmiddagar hittar du här: