Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson

Trerättersmeny med härliga smaker från Karibien

Calypso, reggae och samba... Denna gång svänger det rejält om helgmenyn som har tydlig inspiration från Karibien. Börja med en romdrink, servera kryddig fläskfilé med kreolsk sås och avrunda med glass och rommarinerade jordgubbar.

Inled helgen med en karibisk- och kreolskinspirerad meny. Fruktig romdrink med fryst ananas och ananasjuice inleder middagen och följs av en kryddig fläskfilé med en grönsaksstinn sås. Tillåter vädret kan köttet med fördel grillas på utomhusgrill medan gästerna sippar på drinken.

Kreolsk mat är kryddig men inte stark, och innehåller mycket grönsaker och frukt. Många rätter börjar med tre ingredienser; lök, selleri och grön paprika precis som i såsen som serveras till fläskfilén. Till dessert blir det färska jordgubbar med smak av rom samt 2 gånger kokos: kokossocker i marinaden och riven kokos som ger den färdiga glassen en god, lite tuggig konsistens.

Fördrink med smak av ananas

1 AV 4
Foto: Lina Eriksson / Lina Eriksson/ BMB
2 AV 4
Foto: Lina Eriksson / Lina Eriksson/ BMB
3 AV 4
Foto: Lina Eriksson / Lina Eriksson/ BMB
4 AV 4

Planering

•Marinera jordgubbar. • Krydda och bryn köttet. • Koka riset. • Gör såsen. • Skaka drinken. • Skär köttet i skivor. • Vispa glassen.

Huvudrätt - grillad fläskfilé

Foto: Lina Eriksson

Efterrätt med jordgubbar

Foto: Lina Eriksson

Recept Cecilia Lundin styling Petra Lindstrand

Matcha mat & dryck

TILL VARMRÄTTEN: Logan Weemala Shiraz 2019 (2522), Australien, 119 kronor. Rött vin med generös och smidig framtoning. Här finns drag av mörka bär, lätt peppriga toner och stråk av färska örter.

TILL DESSERTEN: Alambre Moscatel de Setúbal 2014 (8117), Portugal, 69 kronor (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, kryddor och pomerans

ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Jus Griotte Alain Milliat (1913), Frankrike, 79 kronor. Must gjord av moreller, här finns en frisk syra, drag av mandlar och örter.