Trerätters på en timme - grillad fläskfilé med saffransrisotto
Grillad fläskfilé, risotto och glass med parmesan. Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin har komponerat en meny med en sötsyrlig fördrink, grillat kött till huvudrätt och en annorlunda men väldigt god efterrättsglass med ost! Laga och njut!
Receptmakaren Cecilia Lundin om menyn:
– Njut av sommaren och grilla en saftig fläskfilé som serveras med krämig risotto, knaprig sparrisbroccoli och en örtig olja. Middagen inleds med en syrlig drink som får smak av den spanska likören Licor 43. Som namnet anger innehåller likören 43 ingredienser som är hemliga för alla utom tre personer som arbetar med tillverkningen. Desserten bjuder på en överraskning: vaniljglass som blandas med parmesanost och som serveras med ljumma körsbär. Det låter väldigt märkligt med är fantastiskt gott.
Meny
FÖRDRINK: Vanilj- och vodka sour
HUVUDRÄTT: Grillad, rökig fläskfilé med saffransrisotto och örtolja
DESSERT: Parmesanglass med varma körsbär
PLANERING
Koka körsbären till desserten
Vispa och blanda glassen med ost
Gör örtolja
Grilla fläskfilén
Gör risotton
Grilla bellaverden
Skaka drinken
Matcha mat och dryck
TILL GRILLAD, RÖKIG FLÄSKFILÉ: Rosso Colli Tortonesi 2020 (92014), Italien, 164 kr. Smakrikt rödvin med drag av mörka, saftiga bär, örter och liten pepprighet. God intensitet och avrundad eftersmak.
TILL PARMESANGLASS MED KÖRSBÄR: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2018 (2304), Italien, 169 kr (37,5 cl). Sött, rött vin med läckra toner av torkade körsbär, fikon och nötter. Friskhet som matchar sötman.
ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Maglehem n:o 4 (11575), Sverige, 48 kr (63 cl). Ekologisk äppelmust med lätt ton av honung, avrundad sötma och en balanserande friskhet.
Läs också:
GUIDE: Tid och temperatur när du grillar kött, fisk, fågel och grönsaker