Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Hantera vinflaskan som ett proffs
2 AV 2
Foto: Helén Pe

Trerätters på 1 timme - ugnsbakad lax och kladdkakerulltårta

Fixa en lyxig lax-middag som går snabbt att laga. Receptmakaren Petra Lindstrand har komponerat en trerättersmeny med äppeldrink, ugnsbakad lax och en drömgod rulltårta till efterrätt, som är klar på 1 timme. 

Petra Lindstrand, receptmakare, om den härliga middagen:

”Den här menyn är snabbgjord och tillåter smarta genvägar så att du slipper stå hela kvällen i köket. Gin 6 tonic i all ära, men har du testat calvados & tonic? En variant som passar perfekt i äppeltider. Laxen lagas tillsammans med rotfrukterna de sista minuterna, och ugnsbakas med en svampröra med riven parmesan. Gillar du inte svamp kan du byta ut röran mot pesto. Till desserten förvandlar vi kladdkakan till en fylld rulltårta. den är lite barnslig men vad gör väl det när det är så gott?”

MENY

DRINK

Calvados & tonic

HUVUDRÄTT

Svamp-, tryffel- och parmesan- bakad laxskiva med ugnsrostad rotfruktspytt

DESSERT

Kladdkakerulltårta med vispad grädde och björnbär

PLANERING

Gör kladdkakerulltårtan och lägg i frysen fram till servering.

Skala, skär och tillaga rotfrukterna

Gör i ordning laxen och tillaga den i ugn.

Gör i ordning och servera drinken.

Trerättersmiddag du lagar på 1 timme

Matcha mat och dryck

TILL BAKAD LAXSKIVA MED UGNSROSTAD ROTFRUKTSPYTT: Diora La Splendeur du Soleil Chardonnay 2019 (2640) USA, 179 kr. Smakrikt vitt vin med drag av gula, tropiska frukter, vanilj, apelsinskal och en liten smörig finish. Frisk syra som ger balans.

 ALKOHOLFRITT: Grönsöömust 2021 (11934) Sverige, 54 kr. Äppelmust i frisk stil med stråk av honung, aningen kryddighet och med äpplig sötma.

TILL KLADDKAKERULLTÅRTA: Graham’s Late Bottled Vintage 2017, Portugal. Nr 8000, 99 kr (37,5 cl). Portvin med tät, söt smak med stråk av björnbär, lite lakrits och kryddor. 

Flera snabblagade trerättersmiddagar hittar du här: