Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Festlig trerättersmiddag med influenser från det schweiziska köket.Festlig trerättersmiddag med influenser från det schweiziska köket.Festlig trerättersmiddag med influenser från det schweiziska köket.
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2
Festlig trerättersmiddag med influenser från det schweiziska köket.
Foto: Joel Wåreus

Trerätters på 1 timme med racletteost och tobleronekladdkaka

Här är recept till en snabblagad festmiddag inspirerad av det schweiziska köket. Servera lantpaté till förrätt, en matig sallad med racletteost till varmrätt och som avslut - en underbar kladdkaka med Toblerone!

Receptmakaren Ulla Karlström om menyn:

”Efter att ha besökt Schweiz fick jag inspiration till att laga den traditionella rätten raclette men med en ny twist utan raclettejärn. Här smälter jag i stället osten på surdegsbaguette. Traditionella tillbehör som kokt potatis, syltlök och cornichons serveras i en varm sallad. På restaurangmenyerna i Schweiz är lantpaté vanligt som förrätt, en bortglömd klassiker som du kan köpa i delikatessdisken. Här serveras den med rödvinbärssås.”

Meny

FÖRRÄTT

Lantpaté med rödvinbärssås, aprikoser och hasselnötter

HUVUDRÄTT

Schweizisk varm sallad med racletteost på surdegsbröd

DESSERT

Tobleronekladdkaka

Så planerar och lagar du middagen steg för steg

1. Baka kladdkakan. Sätt sedan ugnen på grill och högsta värme.

2. Blanda ihop såsen till förrätten. Rosta nötter och strimla aprikoser.

3. Skala och koka potatis och bönor. Blanda ihop dressingen.

4. Skär brödet i skivor, droppa över vin och lägg på ost.

5. Stek fläsket och håll det varmt i stekpannan.

6. Lägg upp förrätten.

7. Lägg upp varmrättssalladen på tallrikar och servera gästerna

8. Gratinera bröden.

9. Vispa grädden och servera kladdkakan.

Matcha mat & dryck

TILL LANTPATÉ: Arbin Mondeuse Avalanche Trosset 2020 (nr 2240) Frankrike, 179 kr. Rött vin från Savoie. Tilltalande fräschör, inslag av hallon, örter och lakrits.

TILL SCHWEIZISK VARM SALLAD MED RACLETTEOST: Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines 2021 (nr 70131) Frankrike, 149 kr. Vitt vin med äpplig fruktighet och lite rostade och smöriga toner i generös och fyllig stil.

TILL TOBLERONEKLADDKAKA: Alambre Moscatel de Setúbal 2014 (nr 8117) Portugal, 79 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, kryddor och pomerans

ALKOHOLFRITT TILL FÖR- OCH VARMRÄTT: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (nr 1990) Frankrike, 43 kr. Ekologisk, pärlande äppelmust med distinkt äppelkaraktär. Balanserad sötma.

Recept och styling Ulla Karlström Foto Joel Wåreus

Läs också: