Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Trerätters meny med smak av Italien – matcha mat med vin

Klassisk italiensk mat smakar allra bäst tillsammans med klassiska italienska viner. Allt om Mat:s Gunilla von Heland och vinskribenten Gunilla Hultgren Karell har laddat för höstmys med en härlig trerättersmeny med italienskt tema. 

Italiensk mat och italienska viner i samklang kan vara något av det bästa som finns. Variationerna är nästan oändliga. Vi serverar här tre rätter med två vinförslag till varje rätt. 

Matcha mat med vin - förrätt

En smakrik rätt med fin örtig fräschör och sälta från osten. Här passar vita viner som matchar rättens kryddiga, örtiga smak och som även bjuder på en aptitretande fräschör. Druvan pinot grigio är mäkta populär och brukar ge viner som passar till mycket. Vi testar en smakrik variant från Trentino. Det andra vinet kommer från Sicilien och är gjort av en spännande druvmix som matchar rätten på ett finstämt sätt.

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2019 (2412), Trentino, Italien, 99 kr.

Generöst vitt vin med drag av gula äpplen, apelsin och med en lätt kryddig ton. En del av vinet har jäst och lagrats på ekfat, som ger den kryddiga touchen till vinet. Det blir en bra kombo tillsammans med de smakrika auberginebollarna. Vare sig vin eller mat tar över.

Cristo di Campobello 2019 (73433), Sicilien, Italien, 139 kr (beställningssortiment).

Kul vin från Sicilien. Blommig och stenfruktig i fyllig stil och en citrusliknande fräschör gifter sig fint med rättens örtiga drag. Gjort av druvblandning med chardonnay, grillo, insolia och cataratto. Vinet har legat på sin jästfällning under fyra månader, vilket bidrar till fylligheten

Matcha mat med vin – huvudrätt

Här är det självklart att servera toscanskt rödvin. Testa två ganska strama varianter av druvan sangiovese från två olika distrikt, ett från Chianti Classico och ett från Vino Nobile di Montepulciano. Vinernas markerade syror mjukas upp av köttgrytan och den krämiga polentan med sälta från osten. 

Quercia al Poggio 2018 (2376), Chianti Classico, Italien, 145 kr.

Väl sammansatt vin från Chianti Classico. Classico betyder att druvorna kommer från de centrala delarna av Chianti. Stram körsbärsliknande frukt, fatkryddor, stråk av mörk choklad och med markerade syror. Längd i eftersmaken. Tillsammans med köttgrytan upplevs vinet som mjukare.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2017 (2144), Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 159 kr.

Smakrikt och balanserat med toner av mörk, mogen plommonliknande frukt, kryddor, vanilj och salvia. Fräschör i avslutningen. 85 procent sangiovese, lokalt kallad prugnolo gentile, 15 procent merlot, canaiolo och malvasia nera. Lufta gärna vinet innan servering.

Matcha mat med vin – efterrätt

Efterrätten bjuder på sötma och nötighet i marängen och en fin friskhet i citronkrämen. Här kan man testa två helt olika typer av dessertvin. Dels ett lätt och pärlande moscato d’Asti-vin som möter syrligheten från citron och björnbär, dels ett dessertvin gjort av torkade druvor som plockar upp pistaschtonerna i marängen.

Nivole 2020 (7787), Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, 85 kr (37, 5 cl.)

Sött, pärlande vitt vin av druvan muskat med blommiga toner, inslag av fläder och citrus. Alkoholhalten ligger på endast 5 procent. Vinets lätta och fräscha stil med balanserad sötma matchar friskheten i dessertens citrustoner och de färska björnbären.

La Perlara Recioto di Soave 2016 (92198), Soave, Venetien, Italien, 199 kr (50 cl).

Dessertvin gjort av torkade druvor. Koncentrerad och söt smak med inslag av honung, nötter, citrus och gula russin. Druvorna har torkats runt sex månader, därefter pressats och jäst på fat. Den lite kryddiga smaken plockar upp dessertens nötiga pistaschkaraktär på ett läckert sätt.

Läs mer: Jennie Walldéns bästa recept på pasta med köttfärssås 

Annons: Läs alla dina favoritmagasin i appen Arcy