Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022

Ett nytt år är här och nya mattrender i antågande. Allt om Mat har pratat med tre matprofiler om vad de är sugna på att laga under kommande året – och vilka mattrender de tror kommer växa sig stora den närmsta tiden. 

– Ramen är något som har varit hett under en lång tid nu, men det vore kul om fler nudelrätter från fler kök fick ta samma plats framöver, säger Instagramprofilen Dennis Yen.

Vad ser du fram emot att laga år 2022 – och vilka tror du kommer vara de största mattrenderna för året? De frågorna ställde vi till tre matprofiler, som dagligen inspirerar hemmakockar över hela landet genom att dela matbilder och recept på sociala medie- plattformen Instagram. 

Dennis Yen är inredningsdesigner och mat- och ölfantast, och driver kontot ”@Withyen” på Instagram. Han tror att coronapandemin satt djupa spår i fråga om vilken typ av matlagning som kommer trenda under det kommande året. 

– Jag tror att fler och fler kommer intressera sig för att laga sådan typ av mat som man har vuxit upp med, men som man kanske inte lagat så mycket i vuxen ålder. I och med pandemin tror jag att många har haft en hemlängtan och tagit sig tid till att lära sig laga maträtter som man minns från barndomen, säger han. 

Dennis Yen lagar och delar gärna recept på nudelrätter med olika smak och karaktär. Han hoppas att människor den kommande tiden får upp ögonen för andra nudelrätter än ramen, som varit en stark mattrend de senaste åren.

– Ramen är något som har varit hett under en lång tid nu, men det vore kul om fler nudelrätter från fler kök fick ta samma plats framöver, säger han. 

Vad ser du fram emot att laga under kommande året?

– Jag ser fram emot att koka buljonger, soppor och laga mer nudlar från olika sorters kök. Jag är nyfiken på att laga mer utav är kinesiska grönsaker, att återupptäcka smaker och matminnen från min uppväxt, säger Dennis Yen. 

”Att laga mat utomhus känns som en tidlös grej”

Instagramprofilen Jennifer Eriksson, för många känd som ”@Gottigheter” som är namnet på hennes Instagramkonto, tror att många hemmakockar nu vill ta sin matlagning till en ny nivå. Bland annat spår hon att en gasbrännare kommer bli en hipp kökspryl den närmsta tiden, och kommer vara något man kommer hitta i fler och fler personers hem. 

– Jag tror att alla kommer införskaffa sig en gasbrännare/bruleebrännare och sota saker. Typ lax, purjolök, majonnäs, ost och paprika! Kanske en och annan crème brûlée också så klart. Men främst lite roligare råvaror man annars kan äta råa. Som hobbykock vill man känna att man tar råvaran till ”next level” tror jag. Jag tror också att man kommer köpa enkla råvaror som isbergssallad & purjolök och göra något extra med det, säger Jennifer.

Vad ser du fram emot att laga under kommande året?

– Jag ser fram emot att laga roliga grejer på murrikkan. Att laga mat utomhus känns som en härlig och tidlös grej. Jag är också sugen på asiatiska smaker, tänk en syrlig nudelrätt med tonfisk att bjuda 10 personer på. Lite krispig pak choi till, nötter, mycket chili, lime och bara massa god sås att dränka nudlar i. Sedan är jag också sugen på att ge egen, fylld pasta en chans till, mina degar smakar alltid trolldeg och det är ju rätt trist. En riktigt god pasta, som man dessutom knådat helt själv är jag sugen på att skryta med under 2022. 

”Det kommer fortsätta brynas massor av smör 2022”

Klara Ingemyr driver kontot ”@1000smaratter” på Instagram, där delar hon dagligen med sig av sina recept med allt från tilltugg och smårätter, till pastarätter och grytor. Hon tror att en trend bland hemmakockar kommer vara att använda och experimentera med råvaror på nya, spännande sätt. 

– Jag tror snarare på former av mat mer än att mat skulle vara ute och inne. Ständigt hittas ju nya sätt att kombinera smaker och texturer. Ta kokt brysselkål, som ju är gott. Men sedan matmänniskor börjat fritera, glazea och gulla mer med goda dressingar runt den, har den ju verkligen blivit en trendig grönsak, säger hon och fortsätter:

– Något som folk trodde skulle vara ute 2021 var brynt smör, men det kommer fortsätta brynas massor av smör 2022, tror jag. Pandemin har ju gjort att det lagats mycket mat i hemmet. Där man liksom vill åt krogkänslan, fast hemma. Jag tror vi kommer att fortsätta med det, äta smårätter och dela med varandra, säger Klara Ingemyr. 

Vad ser du fram emot att laga under kommande året?

– Jag är så sugen på att laga allt möjligt där smaker mixas från olika kök. Jag längtar till vårens goa primörer med såser och dressingar, och lökrätter, och sedan vill jag göra spännande inläggningar såsom japanska pickles. Jag vill laga smått och mycket. Sedan vill jag aldrig sluta laga pasta, men det är ju ett beroende sedan länge, säger Klara Ingemyr.

Läs mer:

Min helgmat med Måns Zelmerlöw – ”Gör en fantastisk bolognese”
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
10 rätter som passar perfekt i matlådan