Tre goda hälsomiddagar enligt ISO-dieten
Härliga middagsrecept med högt proteininnehåll och kolhydrater med lågt GI. Recepten kommer från boken ISO-dieten -kokboken av Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg (Fitnessförlaget).
ISO-dietens grundstenar
1. Kolhydrater med lågt GI. Kosten består av glutenfria kolhydrater med lågt GI-värde som håller blodsockret stabilt.
2. Mycket protein. Isodieten innehåller mycket protein som har mättande egenskaper
3. Rätt fett. Isomat innehåller utvalda fettkällorsom ska ge tillfredställelse utan onödig energi. Fettet är främst fleromättat och enkelomättat. Mjölkprodukter ska vara av lättvariant.
Tre goda hälsomiddagar
Musslor med nötter, frukt och ost
Ankbröst med haricots verts och svartrötter
Sommartallrik
2 portioner
• 6 små kokta färskpotatisar eller 3 medelstora (200 g)
• 180 g gravad lax
• 2 kokta ägg
• 4 stavar hårdost, 10 % (40 g)
• 2 tomater
• 200 g gurka
• 4 rädisor
• 1 msk dill
• en näve ärtskott
• örtsalt
• svartpeppar
Gräddfilssås
• 2 msk gräddfil
• 1 msk hackad dill
• (ev. 1 krm dijonsenap)
• 0,5 krm vitpeppar
• 0,5 krm salt
Gör så här:
1. Fördela potatis, skivad lax, skivade ägg och ost på två tallrikar.
2. Gör en sallad av grönsakerna och dela upp i två portioner.
3. Rör ihop gräddfilssåsen och klicka upp på tallrikarna. Färdigt att njutas.
Musslor med nötter, frukt och ost
1 portion
• 500 g musslor (150 g skalade)
• några skvättar grönsaks- eller fiskfond
• ett fång persilja
• 1 msk paprikapulver
• 3 vitlöksklyftor
• 2–3 msk vinäger
• några teskedar torkad basilika
• 45 g hårdost, max 10 % fett
• 15 nötter, t.ex. 15 mandlar
• 125 g frukt, t.ex. 1 päron eller äpple – till efterrätt
Gör så här:
1. Tvätta musslorna. Släng bort dem som är trasiga samt dem som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Koka upp en kastrull med ordentligt med vatten.
2. Tillsätt fond, rikligt med persilja, paprikapulver, hackad vitlök och ett par matskedar vinäger. Lägg i musslorna när vattnet har kokat upp och koka tills skalen har öppnat sig, cirka 5 minuter.
3. Ta upp musslorna med hålslev. Ät dem med ost och nötter till. Frukten blir en perfekt efterrätt.
Ankbröst med haricots verts och svartrötter
2 portioner
• 2 ankbröst (400 g, 300 g utan fett)
• 2 svartrötter (200 g)
• 140 g brytbönor
• 1 rågad tsk potatismjöl
• 0,5 dl vatten
• saften från två apelsiner
• 1 msk grönsaks- eller kycklingfond
• 4 tsk örtkryddor, t ex torkad basilika och rosmarin
• olivolja
• salt och peppar
Gör så här:
1. Bryn ankbrösten i en het stekpanna, men bara den feta sidan. Stek dem sedan färdigt i ugnssäker form på 150 grader tills innertemperaturen uppnår 66 grader (använd stektermometer).
2. Skala svartrötterna och dela dem i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Lägg i brytbönorna ett par minuter innan svartrötterna är klara. Blanda potatismjölet med vattnet.
3. Låt apelsinsaften koka upp i en kastrull tillsammans med fonden, örterna och olivoljan. Tillsätt det utblandade potatismjölet och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär bort fettkanten från ankbröstet och skär köttet i skivor. Lägg upp svartrötter, brytbönor och skivat ankbröst på en tallrik. Toppa med lite apelsinsås.