Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Trattkantareller - 5 saker du inte visste om svampen

Trattkantareller är fantastiska svampar som passar perfekt till både soppa och sås, i paj eller risotto. Här är 5 saker du vill veta om den goda matsvampen.

Sen ankomst

Trattkantarellen, craterellus tubaeformis på latin, dyker upp först sent på svampsäsongen. Du hittar den från september till november och den kallas av naturliga skäl också ”höstkantarell”.

Ingen ”äkta” kantarell

En trattkantarell är egentligen ingen riktig kantarell. För att få klassas som kantarell ska hela svampen, fruktkroppen, vara kompakt. Trattkantarellen har ihålig fot och med andra ord ingen kompakt ”kropp”.

Gillar barr

Trattkantareller växer vanligtvis i mossig barrskog och du hittar dem över hela landet. Den går bra att plocka även när det kommit frost.

Funkar i alla former

Trattkantareller kan man torka och ha i en sås eller risotto. Man kan steka färska trattisar och ha dem på en smörgås. Det går fint att mixa dem och göra en len soppa av dem eller göra en smarrig paj fylld med färska svampar. Vill du inte äta dem direkt kan du alltså torka dem på förslagsvis tidningspapper eller frysa in dem efter stekning.

Så känner du igen trattkantarellen

Hatten är brun till gulaktig i färgen, i stället för skivor, som skivlingar har, har undersidan långa åsar som löper ut en bit i foten. Åsarna är grå till grågula i färgen och tittar man noga finns även tvärgående rynkor mellan åsarna. Foten är vanligtvis gul, ibland gråbrun och ju äldre svampen är desto tydligare blir ihåligheten i foten.

OBS! Var alltid observant när du plockar svamp och försäkra dig om att svamparna du plockat är ätliga.

Källa: Svampguiden, Wikipedia

Artikel från Mitt kök