Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Wolfgang Kleinsmidt

Tove Nilsson: ”Tänk enkelt och överkomplicera inte”

Tove Nilsson är den mångsidiga kocken och kokboksförfattaren som syns i tidningar och på tv-rutan. Här är hennes bästa tips för hur du lyckas med matlagningen hemma. 

– Tänk enkelt, överkomplicera inte och preppa innan du börjar, säger Tove Nilsson. 

1. Satsa på en riktigt bra stekpanna. Ingen wok, grillpanna eller annan konstig variant. På en vanlig spis vill man ha en klassisk stekpanna i kolstål eller gjutjärn som är platt undertill. Då går värmen upp snabbt i pannan och man lyckas med det stekta köttet eller wokade grönsakerna.

2. Tänk enkelt. Överkomplicera inte. Bjud hellre på en god köttfärssås än sjurätters á la Årets kock. Blir bara stressigt, stökigt i köket och till slut inte så kul. Bättre att satsa på det enkla och goda med bra råvaror.

3. Tre säkra skafferiflaskor. Jag har alltid en god soja, kinesisk crispy chilisås och miso hemma. Det kan rädda vilken gryta, sås och buljong som helst.

4. Dryck till asiatisk mat. Jag tycker så klart om öl till het mat, gärna en riktigt Hazy IPA men ofta dricker vi faktiskt rött till maten hemma. Kyld Beaujolais är väldigt gott till thaimat. 

5. Undvik för snygg uppläggning. Tänk hellre stökigt och slarvigt skuret än perfekt.

6. Läs recept och preppa innan du lagar maten. Ofta ser jag vänner stå där mitt i matlagningen och komma på att de borde kokat potatisen först eller hackat alla grönsaker innan de kokade pastan. Hacka, preppa, förbered – sedan kan du laga. Då blir det bäst!

Tove Nilsson

Tove Nilsson är kock, kokboksförfattare, matstylist och sommelier. Hon skriver för Sveriges ledande mattidningar och medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon. Har bland annat skrivit kokböckerna ”Ramen” (2016) och ”Thai hemma” (2019).