Toscakaka - 9 recept på lyxiga toscakakor och konditorns bästa tips
Toscakaka är en riktig klassiker bland svenska bakverk. En saftig kaka med knäckigt täcke. Allt om Mat:s konditor Anna Nordh ger sina bästa tips när du ska baka toscakaka och du får också 9 recept - från den klassiska till kladdkaka med toscatäcke och toscamazarin.
Baka en toscakaka till fikat, som efterrätt eller i stället för tårta till födelsedagskalaset. Vi har samlat några av våra bästa recept på bakverk toppade med tosca.
Konditorn Anna Nordhs proffsiga knep som gör toscakakan ännu godare:
Grädda inte för länge
En toscakaka gräddas i två omgångar vilket gör att den riskerar att bli torr om den gräddas för länge under första gräddningen. Kakan ska ha fått lite färg och ha satt sig när du breder på toscasmeten.
Testa annat än mandel i toscatäcket
Det knäckiga toscatäcket innehåller traditionellt mandelspån. Testa att använda hackade mandlar i stället för lite mer tuggmotstånd. Mandeln kan bytas ut mot kokos, blandade nötter eller frön för att få en annan smak på kakan. Toscatäcket kan även smaksättas med till exempel kanel, apelsin eller kakao.
Sikta alltid de torra ingredienserna
Som med alla mjuka kakor är det bra att sikta ner de torra ingredienserna i smeten för att inte risker att det blir klumpar. Använd en finmaskig sil.
Recept på 8 underbara bakverk med tosca
Här är två andra goda bakverk med tosca du måste testa:
Toscabullar
Toscagrottor
Läs också: Baka rulltårta - recept och tips från konditorn
Läs också: Konditorns guide till luftig sockerkaka