Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Torsk på norsk okej! (Men underbart är kort...)

Låt oss börja året med en riktigt glad torsknyhet!

Snart finns Kravmärkt torsk i svenska butiker! Den tråkiga delen av nyheten är att det inte är svensk torsk som Kravmärkts, men det kommer å andra sidan inte som någon överraskning för den som hängt med i debatten.

Isabella tycker

Bäst just nu:

Ekotrenden inom maten som bara växer. 2007 ökade Löfbergs lila försäljningen av ekologiskt och rättvist kaffe med hela 60 procent, och Saltå kvarn fördubblade sin omsättning av biodynamiska produkter! Bara som två exempel.

Sämst just nu:

Utvecklingen av förpackningsmetoder som ska hålla kött ”färskt” i månader – allt för att kunna rationalisera charkhanteringen till några få centrallager. Vi konsumenter vill inte ha kött som ska fraktas kors och tvärs genom landet, vi vill ha närproducerat!

Men nu är det alltså ett fjortontal norska fartyg som fångar arktisk torsk (skrei) med krokade linor som blivit certifierade enligt Kravs stränga regler. Man har bedömt beståndets livskraftighet, redskapets selektivitet (de krokade linorna bedöms få mycket liten bifångst). Det är mindre fartyg som fiskar på områden där man normalt sett inte ska kunna få den hotade norska kusttorsken (som ligger nästan lika illa till som den svenska kusttorsken) och som kronan på verket kommer fisken att exporteras till Sverige med miljövänlig tågfrakt och inte med flyg.

Tidigast i mitten av januari kommer torsken – och även Kravcertifierad kolja från samma fartyg – att hitta till svenska butiker och marknadsföras av Leröy. Men torsken kommer bara att få fångas under perioden januari till april så det gäller att snabba sig för den som vill äta miljövänligt fångad vild torsk under 2008.

Den glada nyheten får mig också att fundera lite extra över vad Krav och svenska konsumenter tillsammans skulle kunna göra för den svenska torsken. Skulle någon form av certifiering vara möjlig som premierade krokfångad eller nätfångad torsk exempelvis från det mindre, västra, beståndet i Östersjön där forskarna faktiskt anser att det är hållbart att bedriva ett visst fiske idag? De yrkesfiskare som vill möta konsumenternas efterfrågan på miljövänligt fångad fisk behöver nog någon form av utväg för att på frivillig väg gå över till ett hållbart fiske. Det enda som gör mig tveksam inför att rekommendera detta är när jag börjar fundera över vad priset kan bli.

Trålfångad torskfilé är redan i dag en superdyr exklusivitet som kostar 189 kronor kilot i min affär – hur mycket ska då inte den krokfångade kosta? Hur mycket ska vi konsumenter egentligen ställa upp och betala för en fiskeripolitik som totalt havererat och som gjort att vår vanligaste och en gång billigaste matfisk hamnat på Artdatabankens rödlista under rubriken ”starkt hotad”?