Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Allt om Mat/Shutterstock

Topplista: det här äter svenskarna helst till helgen

Den älskade tacon behåller sin plats som svenskarnas mest populära helgrätt 2021, tätt följt av pizza och biff med tillbehör. Och trots att klimat- och miljötänk är hetare än någonsin, trillar vegetariskt ur topplistan, medan fläskfilé och pasta klättrar upp. Hittar du din favoriträtt på listan?

Fredagstacos är för många familjer ett stående inslag på veckomenyn, och kanske är det därför inte särskilt förvånande att tacon återigen hamnar på första plats över listan på svenskars favoriträtter till helgen. Det är matkonsumtionsbyrån Food and Friends som kartlagt personers matvanor, preferenser och beteenden – som de sammanställt i sin årliga matrapport. Rapporten visar att tacos går hem hos alla: den toppar listan i landet, hos veganer, göteborgare och barnfamiljer. Malmöiter är de enda som utmärker sig, som i stället väljer fisk som helgfavorit. 

Vegetariskt trillar ur listan – fläskfilé klättrar tillbaka

Samtidigt som vegetariskt är en fortsatt stark trend, visar rapporten att andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan för första gången minskat – från 59% till 58%. Vegetarisk mat har också petats bort från listan över mest populära helgrätter, medan pasta klättrat upp och norpat en plats. I fjol försvann fläskfilé från listan, för att i år klättra tillbaka och ta sig till en tiondeplats. Kyckling, fisk och grillat är andra populära helgfavoriter, de står stabilt kvar på topplistan. 

Sveriges 10-i-topp helgmat

1. Tacos

2. Pizza

3. Biff med tillbehör

4. Kyckling

5. Fisk med tillbehör

6. Pasta

7. Grillat

8. Hamburgare 

9. Lax

10. Fläskfilé

 

Källa: Food and Friends

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY