Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Allt om Mat

Topplista: det här äter svenskarna helst till helgen

Den älskade tacon behåller sin plats som svenskarnas mest populära helgrätt 2022, tätt följt av biff och pizza. Grillat tycks ha blivit allt mer populärt – och har klättrat upp från en sjunde plats 2021 till en femte plats 2022. 

Kanske hittar du din egen favoriträtt på topp 10-listan av svenskarnas favoriträtter?

Fredagstacos är för många familjer ett stående inslag på veckomenyn, och kanske är det därför inte särskilt förvånande att tacon återigen hamnar på första plats över listan på svenskars favoriträtter till helgen. 

Det är matkonsumtionsbyrån Food and Friends som kartlagt personers matvanor, preferenser och beteenden – som de sammanställt i sin årliga matrapport. Rapporten visar att tacos går hem hos alla: den toppar listan i landet, hos veganer och barnfamiljer.

Grillat ökar i popularitet – pasta minskar

Något annat som verkar trenda allt mer runtom i landet är grillad mat. 2021 låg grillat på en sjundeplats på listan – nu har den klättrat upp till plats fem. Samtidigt har pasta tappat i popularitet, och hoppat ner från en åttonde plats till en sjätte. 

I fjol låg pizza som en stadig tvåa på listan över svenskarnas helgfavorit, men har i år bytt plats med biff, som tidigare låg trea. Kyckling, fisk och grillat är andra populära helgfavoriter – de ligger stabilt kvar på topplistan.

Olika favoriträtter i olika städer

Tittar man på Sveriges storstäder finns det en skillnad i vilka rätter som är favoriterna. I Stockholm är biff etta, med 9,7 procent av rösterna. I Göteborg är det i stället pizza som är favoriten, med 9,9 procent. Göteborgarna tycks hysa stor kärlek för tacos – som där hamnade på en förstaplats med hela 14,7 procent. 

Sveriges 10-i-topp helgmat 2022

1. Tacos

2. Biff

3. Pizza

4. Kyckling

5. Grillat

6. Fisk

7. Hamburgare

8. Pasta

9. Lax

10. Fläskfilé

Sveriges 10-i-topp helgmat 2021

1. Tacos

2. Pizza

3. Biff med tillbehör

4. Kyckling

5. Fisk med tillbehör

6. Pasta

7. Grillat

8. Hamburgare

9. Lax

10. Fläskfilé

Källa: Food and Friends

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY