Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Magnus Ragnvid /TV4
2 AV 2
Foto: Magnus Ragnvid / TV4/Magnus Ragnvid

Tommy Myllymäki: ”Glädje och passion lyser igenom”

Långköraren ”Sveriges mästerkock” är tillbaka med en ny säsong, den första utan profilen Markus Aujalay. Stjärnkocken Tommy Myllymäki tar i stället plats i juryn och avslöjar vad som krävs för att imponera på honom.

– Resultatet kan upplevas som mycket godare om personen bjuder på något den känner sig trygg med.

Efter tolv år som jurymedlem valde Markus Aujalay i höstas att lämna tittarfavoriten ”Sveriges mästerkock”. Ganska snart stod det klart att det blir Tommy Myllymäki som tar plats bredvid Mischa Billing och Tom Sjöstedt. Tommy har inga ambitioner att försöka ersätta Markus Aujalay utan ser det som att han är en ny pusselbit i juryn.

– Markus var med och skapade programmet från början i Sverige och har som person blivit väldigt synonym med programmet. Jag vill inte se det som att jag tar hans plats utan mer som att jag kommer in och blir en ny jurymedlem och att Markus inte längre är med. Vi blir en ny konstellation där dynamiken givetvis blir annorlunda.

Samarbetet i juryn har gått bra enligt Tommy och även deltagarna har bidragit väldigt mycket till den goda stämningen under inspelningarna. 

– Jag har haft väldigt roligt under hela perioden med Tom och Mischa. Sedan är det framför allt deltagarna som sprider en sådan enorm energi omkring sig och man känner hur mycket det betyder för många av dem att vara med i tävlingen. Den energin och passionen går igenom även hos mig som har varit med i många tävlingar professionellt. Här är det nästan ännu mer som står på spel. Deras energi smittar av sig och jag blir väldigt berörd, oavsett om någon åker ut eller om det går bra. Jag både gläds och lider med deltagarna, säger han.

Van att bedöma matlagning

Tommy Myllymäkis meritlista är lång och innehåller bland annat prestigefyllda priser och populära kokböcker. I dag driver han lyxkrogen Aira i Stockholm som 2021 belönades med en stjärna i Guide Michelin. Han har synts i tv-sammanhang tidigare då han bland annat tog hem vinsten i ”Kockarnas kamp” och vet hur det är att bli bedömd.

– I den här tävlingen vill man ge mycket feedback, jag försöker dela med mig av vad som hade kunnat göras bättre och hur. 

Bättre resultat med passion

För att imponera på Tommy gäller det att maten är god och välbalanserad. Passion och glädje är dock kryddor som behövs för att det ska skapas magi.

– Mat är ändå en typ av konstform där glädje och passion är något som lyser igenom. Resultatet kan upplevas som mycket godare om personen bjuder på något den känner sig trygg med. Det kan jämföras med en musiker som spelar en låt som den egentligen inte tycker om och resultatet blir mediokert. Eller så spelar man en låt som man uppskattar och då går man in med liv och lust och alla tycker det är fantastiskt. Det är oftast det som är grejen, när någon lyckas fånga det här magiska momentet. Det brukar vara ett vinnande koncept. 

Vad kan tittarna förvänta sig av nya säsongen?

– Jag är väldigt imponerad över den nivån som deltagarna har och hur snabbt de kreerar rätterna. Tiden är inte speciellt lång och de har inte mycket tid på sig att förbereda sig så jag är imponerad av den matlagning de presterar. 

Nya säsongen av Sveriges mästerkock har premiär 11 januari klockan 20:00 på TV4.

Läs också: 

Tom Sjöstedt: ”Första året var lite tufft”