Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4

Tom Sjöstedt: ”Första året var lite tufft”

Den 12 januari var det premiär för en ny säsong av tävlingsprogrammet ”Sveriges Mästerkock” på TV4. Stjärnkocken Tom Sjöstedt är ny jurymedlem sedan förra året, och känner inför nya säsongen att han kommit in ordenligt i rollen. 

Men att vara hård och sträng mot de sökande är fortfarande inte helt enkelt. 

– Om någon verkligen anstränger sig men ändå inte sätter rätten så går det ju inte att vara arg, säger Tom Sjöstedt. 

Tom Sjöstedt är en av Sveriges mest populära kockar, och han har en lång meritlista inom kockyrket. I sin karriär har han bland annat anordnat Nobelmiddagen i stadshuset, drivit ett antal lyxrestauranger samt synts i rutan som tv-kock i olika program. Dessutom tog han 2008 hem vinsten i prestigefyllda tävlingen ”Årets kock”. 

Juryrollen – en tuff utmaning

Förra året stod det klart att Tom Sjöstedt ersätter kocklegendaren Leif Mannerström i populära TV4-programmet ”Sveriges Mästerkock”– och nu är han aktuell med en ny, rykande färsk säsong av succéprogrammet, som hade premiär den 12 januari. Det blir Toms andra år som medlem i juryn – som också består av kända stjärnkocken Markus Aujalay och vin- och smakexperten Mischa Billing. 

För Tom Sjöstedt var det en utmaning att komma in i juryrollen, men när han nu går in i sin andra säsong är han betydligt mer varm i kläderna. 

– Första året var lite tufft, innan man kommit in i allt och fått rutiner. Det är skönt att ha premiäråret bakom sig, nu har jag fått lite mer lugn i kroppen. Det kommer bli en härlig säsong, med mycket lyx och flärd. Vi har väldigt många duktiga matlagare i år, och det blir bara bättre och bättre ju längre in i säsongen man kommer, säger Tom.

”Omöjligt att vara sur”

Tom Sjöstedt har en rak och ärlig framtoning, och som tittare kan det vara lätt att tro att han inte har några problem att säga vad han tycker. Men att vara hård mot programdeltagare som anstränger sig och lägger ner sin själ i sin matlagning är inte alltid helt enkelt, menar han. 

– Om någon verkligen anstränger sig men ändå inte sätter rätten så går det ju inte att vara arg. Det är så många som har otroligt mycket inlevelse, men kanske inte alltid lyckas perfekt, då är det omöjligt att vara sur. Det handlar om vilken inställning man har. Om någon söker till programmet och inte anstränger sig, då blir man så klart sur och irriterad. Då tar man upp vår tid i onödan, säger Tom. 

Blir igenkänd på stan

Trots att Tom Sjöstedt varit ett välkänt ansikte för många under en lång tid, har han efter rollen som jurymedlem i ”Sveriges Mästerkock” blivit allt mer igenkänd hos en större publik. Idag är det fler personer som känner igen honom och stoppar honom på stan för att komma fram och hälsa. 

– Men annars är det ingen större skillnad sedan innan. Jag är mest hemma eller på krogen, jag är inte runt och flärdar så mycket. Men det är klart att det är fler, från en större målgrupp, som känner igen mig i dag. 

Vilka är de vanligaste felen som de sökande till Sveriges Mästerkock gör?

– Det är många som tror att de gör rätt, men sedan är det helt enkelt inte tillräckligt gott.  Det gäller att hitta den där rätta känslan. Det kan vara att man glömmer smaka av, att något blir för salt eller att något översteks. Sedan är ju smaken delad, det inte alltid jag Mischa, och Markus håller med varandra heller. Men det som egentligen är viktigast är engagemanget och känslan. Har man inte det så märks det tydligt på maten, säger Tom och fortsätter:

– Sedan ska man komma ihåg att det är en stor skillnad på att laga mat hemma, där man känner sig trygg och vet var all utrustning finns. Det kommer du bort från i mästerkocksköket. Det är ett helt nytt kök, och sedan är det en tävling där du ska presentera maten för en jury. Det är något helt annat, och många har svårt att hantera den pressen, säger Tom. 

Du driver populära lyxkrogen Lilla Ego i Stockholm. Har du några tips på hur man som hemmakock kan piffa upp sin matlagning och få en ”Lilla Ego”-känsla hemma?

– Se till att göra någonting som är lite annorlunda. Vi brukar frysa något gott smör, eller kanske en ost och riva över maten, det blir roligare än att servera ett vanligt aromsmör. Man kan hitta på någonting som är lite busigare helt enkelt, säger Tom.

Tom Sjöstedt

Ålder: 47 år.

Yrke: Tv-kock och krögare.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Som jurymedlem i nya säsongen av Sveriges Mästerkock. Driver restaurangen ”Lilla Ego” i Stockholm. 

Smarriga recept signerade Tom Sjöstedt:

 

Läs mer:

Min helgmat med Måns Zelmerlöw – ”Gör en fantastisk bolognese”
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu
3 matprofiler på Instagram: det här vill vi laga 2022