Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: E+ / Getty Images / Mark Swallow

Tio nyanser av rosa – de 10 bästa rosévinerna 2017

Med sol och vår kommer suget efter rosévin. Vi har valt ut de tio absolut godaste rosévinerna som finns att köpa i Systembolagets butiker just nu, samt några på beställning.

Les Lauzerais,Tavel, 2015, Rhône, Frankrike, 119 kr

Det här är urmodern av gastronomisk rosé. Fint klarrödfärg och mogna smaker. Läskande gott vin med mycket smak som passar till mycket.

Château Pierrail Rosé, 2015, Bordeaux, Frankrike, 109 kr

Bordeaux är så mycket mer än röda prestigeviner. Det här fina rosévinet är både elegant och rustikt på samma gång. Finns att köpa på Winefinder.Rubellus rosé, Piemonte, Italien, 147 kr 

(BS)

Här har vi ett italienskt rosévin som passar in, både under den här kategorin och den följande. Ett gastronomiskt rosé, dock lite ljusare i färgen än de andra två, men av premiumklass. Den låga alkoholhalten på 11,5 vol % känns helt rätt i år. Finns att beställa.

Trots flera nya trender går det inte att komma undan det klassiska ljusrosa rosévinet från Provence. Vi har lärt oss att älska det och det ser ut att vara en kärlek som består. Kanske dricker vi det som på franska riveran i år, med isbitar och nonchalans.

Côtes De Provence, Pierre Paul rosé, 2015, 95 kr

Precis som ett rosévin ska vara enligt traditionalisterna. Lätt och syrligt med en hint av smultron och lime.

Grande Recolte, Château de Berne, 2015, 115 kr

Vacker flaska som påminner och exklusiv parfym. Fins aprikosrosa färg som för tankarna till sol och semester. lätt och syrligt med toner av röda vinbär och grapefrukt.

Nästa trend är premiumrosé – toppvin av yttersta kvalitet. Vi spenderar lite mer även på rosén i år. Vingårdar satsar på att göra riktigt bra rosévin att avnjutas med andakt, med eller utan mat men alltid i gott sällskap. Om inte annat så lär vännerna flockas kring dig om du bjuder på rosévin av den här kalibern.

Minuty Prestige rosé, 2015, Provence, Frankrike, 145 kr

Storebror till det populära M de Minuty. Här används bara de finaste druvorna från vingården bästa lägen. Balanserat med en intensiv doft och en rik smak med toner av bl.a. smultron, hallon och örter.Château d’Esclans Wispering Angel Rosé 2015, Provence, 199 kr

Druvorna växer på över 80 år gamla instockar vilket ger en lägre kvantitet med en fantastisk kvalitet på råvaran – druvorna. Härligt aprikosrosa och med en rik mineralisk karaktär med inslag av hallon och salvia. Finns att beställa på Winefinder och i större format även på Systembolaget.

2015, Château Gassier Le Pas du Moine, Provence, Frankrike, 165 kr

Ett lyxrosé från foten av berget Sainte Victoire – ett cru-distrikt där rosévinerna anses vara de bästa i Provence. toner av rosa grapefrukt, buxbom och fänkål.

Fina roséviner tillverkas även i Nya världen. På Nya Zeeland och i Sydafrika till exempel.

Marborough Estate, Sauvignon blanc rosé, Reserve, Nya Zeeland, 91 kr

Till skillnad från de flesta roséviner är det här tillverkat av vita och röda druvor– sauvignon blanc och malbec. Exotiskt och krusbärsdoftande, utmärkt till till exempel chévretoast.

Inte bara ljusa roséviner som är bäst!

Det har länge varit de ljusaste rosa vinerna som ansetts vara de bästa. I år välkomnar vi en bredare färgskala då trenden går mot större mångfald.

Det kommer fler och fler lite mörkare roséviner som håller toppklass. I dessa finns ofta en liten strävhet vilken gör dem extra matvänliga. Vi pratar därför om gastronomisk rosé som ett alternativ till det ljusrosa aperitif-vinet.

Ett klarött rosévin passar till många olika smaker och är ofta ett perfekt buffévin.  Ibland känns det bättre att tänka på den här sortens vin som en helt ny genre – som ett ljust rödvin som serveras svalt. Kanske gör det här tankesättet att rosévin blir mentalt tillgängligt under en längre säsong eller, varför inte, året runt.

Vad vet du om rosévin? Här är en snabbguide

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=703&player=sp&part_id=172785&addons=111&time=0&disable_sharing=false

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!