Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4/ Shutterstock

Tina Nordströms 3 bästa tips för hemmakocken

Tina Nordström är en av Sveriges mest älskade matprofiler. Hon har en lång karriär bakom sig och fortsätter bjuda på recept och inspiration. Här delar hon med sig av sina bästa tips för hemmakocken. ”Man behöver rocka loss lite och våga”.

Tina Nordström blev känd som ”Mat-Tina” för hela svenska folket med programmet Mat i början av 2000-talet. Sedan dess har hon levererat inspiration och matglädje i form av böcker och tv-program. Tina brinner för att göra jättegod mat utan krångel och föredrar att hålla det enkelt i köket.

Tinas bästa tips till hemmakocken

Våga variera

– Alla har vi ett recept som vi är duktiga på. Prova att skala ner det och ta bort allt förutom grönsaker och protein. Testa att sätta en ny smak på det så blir det en helt ny rätt. Om den från början innehåller dragon och senap, ta bort det och släng i sultanrussin, spiskummin och paprika. Då hamnar rätten i en helt annan världsdel. Vi behöver inte åka till månen varje gång vi ska laga mat, men vi behöver ruskas om. Gillar man mörka kläder så går man bara i mörka kläder. Men vi behöver mer självlysande strumpor i matlagningen. Att inte alltid beställa pizza hawaii utan prova något nytt. Jag tror att man aktivt behöver tänka så.

Tänk på vad du köper

– Jag köper alltid grädde med 40 procent fett, den smakar bättre och är lättare att vispa. Den är godare och fylligare än grädde med lägre fetthalt. Ofta kan man skala av ganska mycket av det man handlar och i stället satsa på bättre råvaror.

Utmana dig själv

– Våga leka lite mer med smaker. Har du inte testat sherryvinäger så är det ett bra tips. Det är en snäll vinäger som kan droppas i ris eller något annat som du tar för givet, den ger lite syrlighet. Det finns så mycket att prova, man behöver rocka loss lite och våga.