Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jakob Dahlström/ TV4

Tina Nordström: ”Jag tycker om att inte hänga med”

Tina Nordström är en av våra mest älskade matprofiler och är i höst aktuell som programledare för nya säsongen av Hela Sverige bakar som firar tio år. För Allt om Mat berättar hon om vilken som är hennes största utmaning och vad hon ska laga för mat i veckan.

Du har jobbat som kock, författare och inspiratör i många år. Hur har du förändrats genom åren?

– Jag har ändrats extremt mycket, jag äter till exempel annorlunda nu än vad jag gjorde förr. Framför allt äter jag mer, haha. Men jag är mer noggrann nu med min kost. Jag försöker också vara väldigt lyhörd på folk i min närhet, hur de lever och tänker för att jag ska kunna inspirera på rätt sätt.

Vad lagar du en vardagskväll när tiden är knapp?

– Jag frågade familjen i dag vad vi ska äta i veckan. Det var ingen som sa fisk, men det kommer det att bli. Någon form av sej med ägg- och potatisröra till. Tösen skrek tacos så klart. Lasagne hörde jag från toaletten. Och sedan ska jag göra någon form av lins- och grönsaksgryta med indiska smaker med något varmt ostbröd till. Det hörde jag inte heller någon säga, haha, så fantastiskt är inte livet.

Hur skulle du beskriva din matfilosofi?

– Jag tänker mycket i säsong och gillar enkel matlagning. Jag är noga med att portionera ut råvarorna så det inte blir samma smak varje dag. Om jag köper ett blomkålshuvud så är det dumt att använda det fem dagar i rad och låta det ha en biroll, då är det bättre att använda det en dag och låta blomkålen få vara blomkål. Till exempel blanchera hela huvudet och nappera det med bechamelsås och gratinera med ost. Jag gillar enkla knep där man tar tillvara på hela råvaran. Och mycket grönt på tallriken, med proteinet som tillbehör.

Hela Sverige bakar firar 10 år, vad tror du har varit framgångsreceptet?

– Dels älskar man att se andra förverkliga en dröm, det är rätt så vackert att se faktiskt. Bagarna har bakat länge men kanske inte vågat göra något liknande tidigare. Det är självförverkligandet som jag tror att tittarna tycker om att se, man behöver se andra våga för att själv våga. Sedan har man alltid dragits till det söta, det goda och syndiga. Man kan nästan känna smakerna och dofterna. Man vill bara hoppa ner i en marängsmet och få leka loss. Det är lite samma beteende som när man går in på ett konditori, doften av nybakat och ljudet av klirrande koppar. Och så alla dessa bakverk. Man går ju lite i gång, man får en liten orgasm. Så enkelt är det. 

Du har hunnit med mycket i din karriär. Tv-program, kokböcker, samarbeten och intervjuer. Var hittar du utmaningarna nu?

– Utmaningen nu är nog att hänga med i det moderna. Flödet av information är så stort så det är en utmaning att leverera när det går så snabbt. Jag finns på sociala medier vilket är roligt men också en utmaning att vara tillräckligt snabb. Det är inte så att jag är långsam men jag är lite gammal. Vilket också är skönt för jag kan skylla på det när jag inte hänger med. Men allt handlar om min egen utveckling, jag tycker att det är förbannat roligt att försöka hänga med i alla trender. Det svåra är också det som är roligt. Hade allting gått som på räls hade det varit tradigt. Så det är positivt, jag tycker om att inte hänga med. Det är min drivkraft.

Hela Sverige bakar, säsong 10, har premiär 22 september 21.00 på TV4 och TV4 Play.

Programledarna och juryn i tionde säsongen av Hela Sverige bakar.Programledarna och juryn i tionde säsongen av Hela Sverige bakar.Programledarna och juryn i tionde säsongen av Hela Sverige bakar.
Programledarna och juryn i tionde säsongen av Hela Sverige bakar. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Tina Nordström

Ålder: 48 år.

Yrke: Kock, författare och programledare.

Familj: Maken Martin, barnen Albin och Elsie och två hundar.

Bor: Helsingborg.

Aktuell: Som programledare för nya säsongen av Hela Sverige bakar.