Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Respektive producent.

Testade och klara - här är bästa ölen i oktober

Skottland, Holland, Tyskland och Sverige bjuder på goda smaker.

De nya ölen på Systembolaget i oktober kommer att finnas på hyllorna i minst ett år så du behöver inte springa benen av dig efter dem. Det är 15 nya flaskor att ha koll på, däribland öl från Tjeckien, Skottland, USA och Sverige.

Här är de som du ska testa om du vill hänga med i ölutvecklingen.La Trappe Witte Trappist
(1573), Holland, 5,5 %, 13,90 kronor, 33 cl

En fullständigt lysande veteöl som med lagom kryddig, läskande smak vinner över de flesta till veteölssidan. Gillar du Hoegaarden måste du testa den här - citrusdoftande och syrlig i smaken passar den perfekt till dina lax- och kycklingrätter.

Omdöme: Härlig matöl och bland de bästa i klassen!

Schlösser Alt (1551), Tyskland, 4,8 %, 14,90 kronor, 33 cl

Altbieren stammar från tyska Düsseldorf och denna variant har en karamellig ton i både doft och smak. En fyllig munkänsla som stannar kvar i smaklökarna gör att du inte måste välja, bra till raka kötträtter och som stillsamt boköl.

Omdöme: Inte ett måste men ett roligt tillskott i ölsamlingen.

Slottskällans Red Ale (1450), Sverige, 5 %, 17,70 kronor, 33 cl

Ni vet hur det är, man har vissa bryggerier som man håller av lite extra. Som man vill ska leverera lite mer än de andra. För mig är Uppsala-bryggeriet Slottskällan ett sådant och då har man tungan rätt i mun när man testar ett nytt öl från dem. Och det är inte så dumt!

En ale med söthumlig doft och smak och stor beska och lång eftersmak. Kanske lite för vattnig för att nå ända fram och lite ofokuserad i smaken - det är lite för mycket av allt på något sätt.

Omdöme: Till köttgrytan och kalopsen. Plus för den vackra färgen - brunorange!

Three Towns Premium Lager (1425), Sverige, 5,2 %, 11,90 kronor, 33 cl

I enkla ordalag; en oklanderlig lager. I lite längre ordalag; maltig och lite sötaktig doft med citrus i både doft och smak. Lång, ren smak.

Omdöme: Klurigt att slå sig in på marknaden men varumärket är starkt och satsningen verkar vara stor. Bra till alla kryddsvaga kötträtter, fisk och kyckling.

Zeitgeist Black Lager (1578), Skottland, 4,9 %, 14,90 kronor, 33 cl

Skotska bryggarna hos Brewdog har fått lite underdog-status sedan de rullade igång verksamheten 2007. Här gör de en öl som doftar tjära och aska. Hur kul låter det? Ja, konstigt nog kan det vara ganska kul. Tjäran finns kvar i smaken men samsas med mer kaffe- och chokladartade tongångar.

Omdöme: Lite mer kuriosa än ett måste men en bra filmöl - kanske framför en klassiker med Sean Connery? Eller till den mörkare köttgrytan? Eller kanske till en chokladtårtsbit? Dock ej testat i verkligheten.

 I övrigt på plussidan: König Pilsener (1516) - ren och klanderfri, Brewdog 77 Lager (1500) - grapefrukt i doft var det roligaste, Einbecker Ur-Bock Hell (1534) - genuint bra öl men alkoholen (6,5 %) slår igenom för mycket i min smak och så Twisted Thistle IPA (1513) - inte så härlig som jag hade hoppats men ändå bra.

Hoppa över denna gång: Comenius (1685) - metallisk och däven och Harboe Guldöl (1213) ett tillskott i en plastflaska som kanske inte behövdes?