Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/produktbilder

Test av salsicciakorv – här är den stora vinnaren

Råkorven salsiccia har den senaste tiden ökat ordentligt i popularitet. Men vilken är egentligen den godaste? Bäst i Allt om Mat:s test blev Zetas salsiccia, som också är testets dyraste. Men både Ica selections korv och Lidls är bra val, enligt provsmakarna.

Inför sommarens grillkalas köper vi sex olika varianter av rå salsiccia av italiensk typ. Efter tillagning och bedömning utser vi Zetas salsiccia till vinnare. Den har de egenskaper som vi förväntar oss av en riktigt bra salsiccia; den är tillverkad av grovmalen färs, är saftig och har en god köttsmak med tydlig sälta, mild vitlökssmak och en svag syrlighet. Vi gillar också att det tydligt står på förpackningen att det är en rå korv som måste tillagas och vara helt genomstekt innan man äter den. Det är viktig information för oss svenskar som är vana vid att korv som vi köper i plastförpackning redan är kokt eller rökt.

Zetas och Icas bäst testets vinnare

Zetas salsiccia har ett kilopris på 180 kronor och är testets dyraste. Den har också den högsta kötthalten, hela 110 procent. Detta kan ju verka omöjligt men säger att det har gått åt 110 gram färskt kött för att tillverka 100 gram korv. Det färska köttet minskar i vikt när det till exempel torkas eller saltas innan det blandas i korvsmeten. Enligt information på förpackningen kommer köttet från EU. På Zetas hemsida står det att det kommer från Italien.

På andra plats kommer salsiccian från Ica selection. Den får en fyra i betyg för sin goda smak och konsistens och ett extra plus för att den är tillverkad av svenskt kött i Sverige. Den är alltså ett ut- märkt val för alla som månar om svenskproducerad mat och god djuromsorg. Sverige använder till exempel minst antibiotika inom djurhållningen av alla EU:s länder. På förpackningen står det att salsiccian ska tillagas till 72 graders innertemperatur. Det är alltså ungefär samma innertemperatur som för fläskfärs.

Torr och tråkig konsistens ger låga betyg

Lägst betyg, en tvåa, sätter smakpanelen på salsiccian från Nonna Elide. Bedömarna tycker att den är gjord av alltför grovmalen färs och att konsistensen är torr och tråkig. De anser också att den har en något unken doft av fett och gris och att smaken är för syrlig. En av provsmakarna skriver i sitt protokoll att den påminner om isterband.

Den billigaste salsiccian i testet kommer från Svea Lantkök, som är ett av Lidls egna varumärken. Den kostar 90 kronor per kilo, det är halva priset jämfört med Zeta. Den är tillverkad av svenskt kött i Sverige och får helt klart godkänt av panelen som sätter en trea i betyg. Några av provsmakarna tycker att färsen i korven är för finmalen.

Salsiccia, färskkorv, Zeta, 350 g

Cirkapris: 63 kr. Pris/kg: 180 kr. Kötthalt: 110 %. Kött från Italien. Tillverkad i Italien. 

Omdöme: En mycket god salsiccia med saftig och fin konsistens. Den doftar fräscht och har en lätt syrlighet från vinet som är i fin balans med sältan. Vitlökssmaken är mild och färsen är just så grovmalen som vi önskar. Bra tillag ningsanvisningar på förpackningen. 

Betyg: 5 av 5 

Salsiccia, Ica selection, 300 g

Cirkapris: 40 kr. Pris/kg: 133 kr. Kötthalt: 90 %. Kött från Sverige. Tillverkad i Sverige. 

Omdöme: Välstoppad korv med grovmalet kött. Den får fin färg av stekningen och ser ap- titlig ut. Köttig konsistens och god smak med välbalanserad kryddning. Bra tillagningsanvisningar på förpackningen. 

Betyg: 4 av 5 

Salsiccia, färskkorv, Favorit, 320 g

Cirkapris: 42 kr. Pris/kg: 131 kr. Kötthalt: 90 %. Kött från Sverige. Tillverkad i Sverige. 

Omdöme: Salsiccian får en aptitlig, gyllenbrun stekyta. Konsistensen är saftig och fast med finmalen färs. God smak av örtkryddor men korven är något för salt och har en pepprig eftersmak. Bra med tillagningsanvisningar på förpackningen. 

Betyg: 3 av 5 

Salsiccia classic, Ingemar Johansson, 240 g

 

Cirkapris: 42 kr. Pris/kg: 175 kr. Kötthalt: 106 %. Kött från EU. Tillverkad i Italien. 

Omdöme: Kort och smal salsiccia med blankt skinn. Den har en lätt syrlig doft och smak, är i saltaste laget med tydlig smak av svart- peppar. Konsistensen är kompakt och lite torr. Tillagningsanvisning saknas. 

Betyg: 3 av 5 

Salsiccia, färskkorv, Svea Lantkött, 320 g

Cirkapris: 29 kr. Pris/kg: 90 kr. Kötthalt: 90 %. Kött från Sverige. Tillverkad i Sverige. 

Omdöme: Finmalen färs och mjuk konsistens gör att salsiccian påminner om fläskkorv. Den har en sötaktig smak med en tydlig pepprighet och svag ton av mynta. Förpackningen är försedd med bra tillagningsanvisningar. 

Betyg: 3 av 5 

Färsk Salsiccia naturell, Nonna Elide, 300 g

Cirkapris: 44 kr. Pris/kg: 146 kr. Kötthalt: 95 %. Kött från Italien. Tillverkad i Italien. 

Omdöme: Torr salsiccia som har en tråkig, syrlig doft av griskött. Färsen är för grovmalen och smaken är för syrlig. Nej, så här ska inte salsiccia smaka. Det saknas anvisning om till- lagning på förpackningen. 

Betyg: 2 av 5

Såhär testade vi

Vi köpte rå, vakuumpackad salsiccia från olika livs- medelsbutiker i Stockholms- området och Kalmar och tillagade dem enligt instruktioner på förpackningarna. Smak, doft och utseende bedömdes av redaktionen på Allt om Mat. Provningen var blind.

Det här är salsiccia

Salsiccia betyder korv på italienska. I de södra delarna av Italien är det vanligt att man smaksätter den råa kor- ven med svartpeppar eller chili samt fänkål. Längre norrut, som till exempel

i Toscana och Umbrien blandar man i vitlök och rödvin. Varje region har sina specialiteter. I svenska mat- butiker finns det även flera varianter av salsiccia som är rökta eller värmebehandlade på något annat sätt.