Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prinskorvar är mycket populärt att steka till julbordet, men går ju faktiskt utmärkt att äta året om.Prinskorvar är mycket populärt att steka till julbordet, men går ju faktiskt utmärkt att äta året om.Prinskorvar är mycket populärt att steka till julbordet, men går ju faktiskt utmärkt att äta året om.
Prinskorvar är mycket populärt att steka till julbordet, men går ju faktiskt utmärkt att äta året om. Foto: Haboco / Shutterstock

Stort test: Här är bästa prinskorven till julbordet

Prinskorven är älskad av både barn och vuxna och för många en självklar del av det traditionella julbordet. Men numera finns en enorm mängd varumärken som säljer den populära korven i landets butiker. Allt om Mat har därför gjort ett stort test av 12 varianter. 

Här hittar du hela testet där det både avslöjas vilken korv som ensam lyckades kamma hem full pott, och vilken som  riskerar att förstöra hela julbordet. 

Den må vara liten, men ack så viktig. För många är prinskorven lika självklar på julafton, som matjessillen på midsommar. Och i Sverige älskar vi den till utseendet ganska anspråkslösa korven med sin milda och många gånger lätt rökiga smak. Butikerna kryllar nämligen av prinskorv i olika varianter och från mängder av varumärken. 

Den enorma mängden gör det svårt att veta vilken som egentligen är godast, och värd att lägga pengarna på. Därför har Allt om Mat testat en rad vanliga prinskorvar som finns i den svenska handeln runtom i landet. 

Så gjorde vi urvalet 

Vi är fullt medvetna om att det finns en rad lokala och regionala charkuterier och tillverkare av prinskorv i landet – från norr till söder, väst till öst. Vi kan naturligtvis inte testa alla, utan har gjort ett urval av korvar och större varumärken som säljs på de flesta håll och kanter i Sverige och i vissa nätbutiker. 

Så gjorde vi testet:

Vi köpte korvar från en rad butiker i Stockholmsområdet. Därefter stektes korvarna i olja innan en panel bestående av Allt om Mat:s redaktion bedömde utseende, doft, konsistens och framför allt smak. Testet var blint. 

Vi tycker att en prinskorv ska ha en bra balans mellan sälta, kryddning, rökighet och syra. Korven ska vara spänstig men inte seg, och innehållet ska inte vara för löst, men heller inte för kompakt. Smakerna bör vara tillräckligt tydliga, utan oklara bismaker som stör.  

Resultat – här är årets bästa prinskorv

Fram till 2002 var prinskorven namnskyddad i Sverige och hade krav på att innehålla minst 45 procent kött. I dag är korvarna inte skyddade på samma sätt, men alla korvar i vårt test uppfyller det gamla kravet med råge, då alla har en kötthalt på över 60 procent, till och med över 70 procent i flera fall. Korvarna är också alla tillverkade av svenskt kött. Däremot varierar det när de kommer till skinnet. Många är gjorda av naturtarm, och några av konstgjorda så kallade kollagentarmar. Men att det ena eller andra per automatik genererar en godare korv går inte att slå fast i det här testet. Däremot är det tydligt att korvarna med uttalat tunt skinn, eller de som helt saknar skinn hamnar i botten. Ensam vinnare med full pott fick Ica:s Extra Fin Prinskorv, tätt följt av Scan Korvmakarna och Ernst Högtidlig Prinskorv.

Foto: Produktbild

Ernst Högtidlig Prinskorv

Volym: 300 gram

Cirkapris: 55 kronor

Kötthalt: 71 %

Betyg: 4 av 5

Omdöme: En bra prinskorv med god smak och alldeles lagom fast konsistens. När man biter i korven så knäpper det i skinnet precis som det ska göra. Mild i grunden, men sältan och rökigheten finns där och är fint balanserade. Som helhet ett utmärkt val på julbordet även om några i panelen tycker att den kanske är något försiktig i kryddningen.  

Foto: Produktbild

Scan – Svensk Prinskorv med tunt skinn

Volym: 300 gram

Cirkapris: 33 kronor

Kötthalt: 61 %

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Små raka prinskorvar som ser ut som kortare och ganska trista varianter på vanlig grillkorv. Panelen saknar skinnet som är tunt, dessutom upplevs korven som något fet. Smaken är salt och rökig med en syrlig ton, men få i panelen tycker den är speciellt god. Dessutom är konsistensen lite lös.   

Foto: Produktbild

Änglamark – Ekologisk Prinskorv

Volym: 220 gram

Cirkapris: 39 kronor 

Kötthalt: 66 %

Betyg: 2 av 5 

Omdöme: Några tycker att korven har en lite härsken doft. Men smaken är bättre och absolut inte äcklig. Samtidigt ingen höjdare. Skinnet knäpper visserligen som det ska när man biter i det, men konsistensen är något lös. Dessutom upplever flera en för hög sälta och en syrlig ton i kryddningen som stör. Godkänd.  

Foto: Produktbild

Scan Korvmakarna – Deli Prinskorv

Volym: 450 gram

Cirkapris: 64 kronor

Kötthalt: 76 %

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Ganska tjusig och blank korv med en försiktigt mild rökig doft. Smaken är däremot väldigt hög och tydlig. Pepprig och lite het på samma gång. God och väl balanserad sälta och rökighet. Även konsistensen är fin, lagom fast men utan att bli för kompakt. Några i panelen påpekar däremot att skinnet är något segt. 

Foto: Produktbild

Ica – Svensk Prinskorv

Volym: 300 gram

Cirkapris: 29 kronor

Kötthalt: 61 %

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Till utseendet en relativt liten och kompakt korv. Skinnet spricker lätt när man steker korven, men är trots allt krispigt. Konsistensen är något lös. Klart godkänd, men samtidigt anser flera i panelen att helheten är lite för mesig och tråkig, med lite låga smaker. Absolut inte äcklig, men når inte riktigt ända fram.   

Foto: Produktbild

Ica – Svensk Extra Fin Prinskorv 

Volym: 480 gram

Cirkapris: 61 kronor

Kötthalt: 75 %

Betyg: 5 av 5

Omdöme: Väldoftande korv med höga smaker. Tydlig rökighet, perfekt balans mellan salt och peppar och en fin och lagom fast konsistens. Här finns också en väl avvägd och angenäm syra som gör köttet fräscht. Toppbetyg från alla i panelen utom en, som anser att rökigheten är något kraftig. Men som helhet en mycket god korv med karaktär som vi gärna ställer fram på julbordet.

Scan – Svensk Julprinskorv Utan Skinn

Volym: 600 gram

Cirkapris: 57 kronor

Kötthalt: 61 %

Betyg: 1 av 5

Omdöme: En fullständig katastrof om du frågar panelen. Inte mycket som är bra med den här bastanta lilla korven. Doften är vedervärdig, köttet upplevs som något ofräscht och smaken är rent ut sagt äcklig. Konsistensen är en aning lös, lite fet och alla testare saknar skinnet. ”Borde inte få kallas prinskorv” säger någon, och ”en korv som förstör julbordet” säger någon annan. Hårda ord, men sågningen är unison och smakerna rejält i obalans där både syrlighet, sälta och kryddning skapar kaos. 

Foto: Produktbild

Prinskorv – Sorunda Korvfabrik

Volym: 390 gram

Cirkapris: 47 kronor

Kötthalt: 70 %

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Hyfsat knäpp i skinnet, men något lös konsistens. När det kommer till smaken är det här i grunden en godkänd men relativt tråkig korv enligt några i panelen. Däremot påpekar flera en bismak, en lite tvålig syrlighet som stör. Ätbar, men ingen höjdare.   

Coop – Alspånsrökt Prinskorv

Volym: 300 gram

Cirkapris: 33 kronor 

Kötthalt: 65 %

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Någonstans har den här långsmala och till utseendet relativt aptitliga korven ändå karaktär. Rökigheten finns där, men uppträder tyvärr lite spretigt med obalanserade syrliga toner. I övrigt är smakbalansen hyfsad, om än något tråkig. Dessutom anser de flesta i panelen att konsistensen är lite för lös.   

Foto: Produktbild

Stensåkra Prinskorv

Volym: 375 gram

Cirkapris: 48 kronor

Kötthalt: 70 %

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Lagom storlek och ser aptitlig ut, även om vissa korvar spricker under stekning. Som helhet en god korv med mild rökighet. Några i panelen tycker dock att kryddningen är en aning försiktig, men ändå klart godkänd. Skinnet är bra och lagom spänstigt, men köttets konsistens är något löst och lite degigt.

Foto: Produktbild

Garant – Svensk Prinskorv

Volym: 240 gram

Cirkapris: 24 kronor

Kötthalt: 74 %

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Otroligt knäpp i skinnet, men samtidigt något segt. Det finns också en överdriven syrlighet som några i panelen påpekar, som stör, och som gör att korven balanserar på gränsen till ett lägre betyg. Men som helhet ändå en relativt god korv med tydlig kryddning och sälta som lyfter.

Foto: Produktbild

Enebacken Prinskorv (Lidl)

Volym: 600 gram

Cirkapris: 49, 90 kronor 

Kötthalt: 65 %

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Trevlig mild doft av jul och rök. Smaken är inte heller den så dum. Som helhet är det här en relativt god och klassisk prinskorv. Men den finns saker att anmärka på. Konsistensen är till exempel något lös, sältan en aning hög och så anser två i panelen att det finns en lite syrlig eftersmak som stör och förstör. 

Läs också: Stort test av saffran – dyraste paketet är godast 

Läs också: Här är godaste julskinkan 2022 – stort test