Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stort test av fryst kycklingfilé – bara en får högsta betyg

Premium Frysta kycklingfiléer kan rädda många stressiga middagar i vardagspusslandet. Det finns mängder av varianter ute i butikerna, men det är inte alla som håller måttet. Vi har testat 10 sorter – och det visar sig finnas riktiga höjdare – men också bottennapp som panelen inte kommer köpa igen.

Spana in betyg och omdöme här! 

Det är praktiskt med frysta kycklingfiléer. De är styckfrysta; det är lätt att ta fram så många man vill ha och snabbtina dem i en plastpåse i kallt vattenbad innan man steker dem hela eller strimlar till en wok eller pastarätt.

Smakpanelen, som består av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat, har här testat 10 varianter av frysta kycklingbröstfiléer, som stekts i ugnen. Sju av tio får betyget tre eller mer på den femgradiga skalan vilket betyder att de är bra val. 

Bäst är också dyrast

Testvinnaren är de ekologiska bröstfiléerna med varumärket Bosarp. De har en tydlig och god smak av kyckling samtidigt som konsistensen är saftig och fin. Men smakar det så kostar det; Bosarp har ett kilopris på 328 kronor och är dyrast i testet. Kilopriset på de tre billigaste; Ica basic, Coop X-tra och Ivars är mellan 77 och 83 kronor, det är en knapp fjärdedel jämfört med Bosarp. 

”Påminner om falukorv”

Ica basic får en trea av panelen medan Ivars och Coop X-tra får varsin etta. Alla tre kommer från Danmark och har en högre andel saltlake som är insprutad i filéerna jämfört med de övriga. På förpackningarna står det att de är ”marinerade” vilket innebär att köttet innehåller mer än 13 procent saltlake. På de andra förpackningarna står det att kycklingfiléerna är ”mörade”, det betyder max 13 procent saltlake. 

Saltlaken i kycklingfiléerna gör att de tål hantering och tillagning bättre utan att bli torra. Men för mycket saltlake gör filéerna smaklösa, mjuka och vattniga, tycker smakpanelen. Ivars kycklingfilé, som består av en femtedel saltlake, är ett tydligt exempel på det. Den smakar nästan ingenting, konsistensen är mjuk och påminner om falukorv.

Två av varumärkena i testet är varken marinerade eller mörade utan består av 100 procent kycklingkött. Det är testvinnaren Bosarp och Kronfågels vakuumförpackade filéer som får en fyra. Båda har en mild och god kycklingsmak och en saftig och fin konsistens. 

Skyddade från uttorkning i frysen

Alla filéer som vi testar, med undantag av Kronfågels vakuumförpackade variant, är glaserade vilket innebär att de är omslutna av ett tunt skikt med is som skyddar dem från uttorkning i frysen. Det extra vattnet räknas inte in i vikten; om det står att påsen innehåller ett kilo kycklingfiléer så är det alltså exklusive glasering. Vi kontrollvägde förpackningarna och alla väger mer än vad det står på förpackningen. 

Köttets ursprung måste deklareras på förpackningarna. Sju av tio filéer som vi testar kommer från kycklingar som är uppfödda i Sverige. De billigaste: Ivars, Coop x-tra och Ica Basic är från Danmark. 

Panelen reagerade på att några filéer har en svagt rosa färg även om de är genomstekta. Köttets färg varierar beroende på bland annat hönsras, foder, ålder och hur mycket fåglarna rör sig. Ett mer rosafärgat kött innehåller mer myoglobin som är ett ämne som förser musklerna med syre som behövs vid rörelse. Myoglobinets färg påverkas också av saltet som sprutas in i köttet. 

Ursprung måste anges

Det måste stå på förpackningarna varifrån kycklingen kommer. En fyrkantig, blågul märkning med texten Svensk Fågel garanterar att kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad, förädlad och kontrollerad i Sverige. Märkningen garanterar också en frisk och salmonellafri fågel. Sverige har stränga regler för hur djur ska tas om hand. Kycklinguppfödare som är anslutna till branschorganisationen Svensk Fågel och använder den blågula märkningen har ytterligare regler som de måste följa. Testvinnaren Bosarp kommer från Sverige men är inte märkt med Svensk Fågel eftersom den är ekologisk. Kycklingar som föds upp på ekologiska gårdar kan inte märkas med den blågula märkningen eftersom de vistas utomhus där det är större risk att de drabbas av bakterier.

 

 

Garant – Bröstfilé av svensk kyckling, 1 kg

Ca pris/förp: 109 kr.

Pris/kg: 109 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 87 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 2 av 5

Omdöme: Filéerna har en saftig men samtidigt vattnig och lite grynig konsistens. Smaken är neutral, det smakar för lite kyckling.

 

Kronfågel – Kycklingfilé, chicky pack, 600 g

Ca pris/förp: 109 kr.

Pris/kg: 182 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 100 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Saftig och fin konsistens på filéerna som är lika stora, de väger 150 gram och det är lagom för en portion. Fräsch doft, mild kycklingsmak. 

Guldfågeln – Majskycklingbröstfiléer, 1 kg

Ca pris/förp: 159 kr.

Pris/kg: 159 kr. Innehåller 87 procent kycklingbröstfilé.

Ursprung: Sverige

Betyg: 4 av 5

Omdöme: Gulaktiga filéer som har en fyllig och god smak. Konsistensen är saftig, möjligen lite lös.

Foto: Pressbilder

Gyllda (Lidl) – Kycklingbröstfilé, 1 kg

Ca pris/förp: 95 kr.

Pris/kg: 95 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 87 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 4 av 5 

Omdöme: Här finns det en naturlig och god smak av kyckling.  Konsistensen är lagom fast, som man förväntar sig av en bra kycklingfilé.

Kronfågel – Kycklingfilé, mörad, 1000 g

Ca pris/förp: 129 kr.

Pris/kg: 129 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 87 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Stora filéer med svagt rosaröd färg. De har en svag kycklingsmak. Konsistensen är lite tuggig men ganska saftig. 

Ivars – Kycklingfilé, 900 g

Ca pris/förp: 75 kr.

Pris/kg: 83 kr.

Ursprung: Danmark. Innehåller 80 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 1 av 5

Omdöme: Filéerna har en nästan obefintlig kycklingsmak. Konsistensen är mör och vattnig, den påminner om falukorv. 

Foto: Pressbild

Ica basic – Kycklingbröstfilé, 900 g

Ca pris/förp: 69 kr.

Pris/kg: 77 kr.

Ursprung: Danmark. Innehåller 80 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Filéerna har en fyllig kycklingsmak. Konsistensen är saftig men känns också lite vattnig.

Ica – Kycklingbröstfilé, 1 kg

Ca pris/förp: 94 kr.

Pris/kg: 94 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 87 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 3 av 5

Omdöme: Filéerna har en god och fyllig smak av kyckling. Konsistensen är fast men också något torr. 

Bosarp – Kycklingbröstfilé med skinn, svensk ekologisk kyckling, 250 g

Ca pris/förp: 82 kr.

Pris/kg: 328 kr.

Ursprung: Sverige. Innehåller 100 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 5 av 5

Omdöme: Fina filéer med skinnet kvar. De har en tydlig, aromatisk och riktigt god kycklingsmak. Konsistensen är saftig och fin.

 

Coop X-tra – Kycklingbröstfilé, 900 g

Ca pris/förp: 70 kr.

Pris/kg: 78 kr.

Ursprung: Danmark. Innehåller 80 procent kycklingbröstfilé.

Betyg: 1 av 5

Omdöme: Gråa filéer med svag kycklingsmak. Konsistensen är mjuk, torr och lite vattnig.

Tina snabbt bäst

På flera av förpackningarna står det att kycklingfiléerna ska tina långsamt i kylen. Köttets struktur bevaras bättre om det får tina snabbt i ett vattenbad med kallt vatten. Lägg filéerna i en plastpåse först. Med den metoden passeras temperaturintervallet runt noll grader snabbare och det innebär att iskristallerna orsakar mindre skador på köttets struktur. När man tinar snabbt är det viktigt att man tar hand om köttet direkt när det har tinat, att man tillagar det eller lägger in det i kylen, annars växer bakterierna i takt med att temperaturen stiger. Om man inte har möjlighet att göra det är det bättre att filéerna får tina långsamt i kylen.

Marinerade eller mörade filéer

Det sprutas in saltlake i kycklingfiléer som ska frysas för att de ska bli mjukare och saftigare efter tillagningen. Detta måste tillverkarna informera om på förpackningarna. För kycklingfiléer som innehåller max 13 procent saltlake används beteckningen ”mörad”. Om det står ”marinerade kycklingfiléer” betyder det mer än 13 procent saltlake. I innehållsdeklarationen på förpackningar med marinerat eller mörat kycklingkött ska det stå hur många procent kyckling det är i produkten och att den också innehåller vatten och salt.

Så här testade vi:

Vi köpte frysta kycklingfiléer från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Vi tinade och stekte filéerna i ugn till 72˚ innertemperatur. Smak, doft och utseende bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Provningen var blind