Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Vilken halloumi är godast? Vi har testat 9 varianter!

Näst efter Cypern är Sverige det land där det äts mest halloumi, och allra mest äter vi på sommaren. Vi har testat nio varianter och hittat både tråkiga, supersalta och alldeles underbara.

Vi testar nio varianter av halloumi i provköket, varav tre är halloumiburgare – det vill säga skivad ost att lägga direkt på grillen eller i stekpannan. De övriga är formade på klassiskt cypriotiskt sätt: som små klumpar med den typiska sprickan i mitten.

Bland klassikerna är det Garant som får högst betyg av smakpanelen, som består av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Panelen ger genomgående höga poäng för smak, konsistens och utseende till fyra av de sex klassiska halloumiostar som testas, men Garant utses till vinnare.

I klassen med halloumiburgare är det Fontanas ekologiska variant som får en femma på den femgradiga skalan. De fyra skivorna som finns i förpackningen är lagom tjocka och blir läckert gyllenbruna av stekningen. Ostsmaken är gräddig och fin, och det gnisslar mellan tänderna precis som halloumi ska göra. Fontana är också tillverkaren bakom de halloumiburgare som säljs under varumärket Max. Dessa får lågt betyg, en tvåa, av testpanelen. Skivorna är i tunnaste laget, de kupar sig i stekpannan, smaken är menlös och konsistensen gnisselfri.

Testpanelen noterar att ostarna smakar olika mycket salt. Innehållsdeklarationerna på förpackningarna säger att det är 2,5–3 gram salt per 100 gram ost. Salt ger smak och fungerar även som konserveringsmedel. Grekisk ­fetaost har ungefär samma salthalt som halloumi. I hårdost, som till exempel grevé, är det cirka hälften så mycket salt. Löpe är en annan nödvändig ingrediens vid osttillverkning. Animalisk löpe utvinns ur magar från kalvar.

I halloumiostarna som ingår i testet används istället vegetabiliskt ystenzym som utvinns ur växter eller tillverkas av mikroorganismer.

Test: Vilken halloumi-ost är godast?

Garant Halloumi - 5 gafflar - bäst i test! 

Vikt: 200 g

Cirkapris: 30 kr

Pris/kg: 150 kr

Fetthalt: 26 %

Omdöme: Mild och fin ostsmak med lagom sälta. Jämn, gyllenbrun stekyta. Perfekt, gnisslig konsistens.

Coop, Halloumi - 4 gafflar

Vikt: 200 g

Cirkapris: 28 kr

Pris/kg: 138 kr

Fetthalt: 24 %

Omdöme: Gnisslig och bra konsistens. Gyllenbrun stekyta. Gräddig smak men i saltaste laget.

Fontana, Halloumi ekologisk - 4 gafflar

Vikt: 200 g

Cirkapris: 34 kr

Pris/kg: 168 kr

Fetthalt: 25 %

Omdöme: Fyllig mjölksmak med ett stänk av mynta. Gyllenbrun stekyta. Torr och gnisslig konsistens.

Zeta, Halloumi - 4 gafflar

Vikt: 250 g

Cirkapris: 40 kr

Pris/kg: 160 kr

Fetthalt: 24 %

Omdöme: Fyllig, gräddig smak, lagom salt. Mjuk och torr konsistens med bra gnisslighet, lite smulig.

Fontana, Halloumi, original - 4 gafflar

Vikt: 200 g

Cirkapris: 40 kr

Pris/kg: 180 kr

Fetthalt: 24 %

Omdöme: Kritvit ost med mild, gräddig smak, något för salt. Torr konsistens, lite smulig.

Ica, Halloumi - 3 gafflar

Vikt: 200 g

Cirkapris: 35 kr

Pris/kg: 174 kr

Fetthalt: 26 %

Omdöme: Mjuk och lite segare konsistens. Neutral smak med lagom sälta, lite smaklös. Fin stekyta.

Fontana, ekologisk halloumiburgare - 5 gafflar - bäst i test 

Vikt: 200 g, 4 skivor

Cirkapris: 47 kr

Pris/st: 11,75

Pris/kg: 235 kr

Fetthalt: 25 %

Omdöme: Mild, gräddig smak med lagom sälta. Skivorna är runda, lagom tjocka och lätta att separera.

Coop, halloumiburgare - 2 gafflar

Vikt: 200 g, 4 skivor

Cirkapris: 28 kr

Pris/st: 7 kr

Pris/kg: 140 kr

Fetthalt: 25 %

Omdöme: Mycket mild, på gränsen till smaklös. Gyllenbrun stekyta, ser ut som tunna pannkakor. Gnisslar för lite.

Fontana, Max halloumiburgare - 2 gafflar

Vikt: 240 g, 4 skivor

Cirkapris: 46 kr

Pris/st: 11,50

Pris/kg: 191 kr

Fetthalt: 25 %

Omdöme: Ostskivorna är svåra att separera och blir ojämnt stekta eftersom de kupar sig stekpannan. Smaklös med

bismak av plast, gnisslar för lite.

Så här testade vi

Vi köpte halloumiost och halloumiburgare i butiker i Stockholmsområdet. Vi stekte dem i neutral olja i provköket och bedömde smak, doft, konsistens och utseende medan de fortfarande var varma. Provningen var blind.

Därför smälter inte halloumi

Halloumi smälter inte när man tillagar den på grillen, i ugnen eller stekpannan. Skälet är att den kokas vid tillverkningen, och det påverkar mjölkproteinerna så att konsistensen är stabil när osten värms igen. Det ger också den gummiaktiga konsistensen och gör att det gnisslar mellan tänderna. Ostmassan kokas i små formar i cirka fyra timmar, kryddas med mynta och salt och får ligga i saltlake i två dygn. I varje bit med halloumi finns det en spricka, och den kommer sig av att ostarna viks när de tas ur formarna.

Med tre sorters mjölk

Sedan 1950-talet är det vanligast att halloumi görs av ko-, får- och getmjölk. Innan dess innehöll den inte komjölk. Osten får lite mörkare färg om den innehåller en större andel get- och fårmjölk, och mer komjölk gör den vitare. Halloumi är ett skyddat varumärke i de flesta av världens länder. Osten ska vara tillverkad på traditionellt sätt på Cypern av cypriotisk mjölk.

Hållbarhet (halloumi går att frysa!)

De förpackas i vakuum, och hållbarheten är drygt ett år i kylen. När man öppnat förpackningen håller osten i 2–3 dagar. Om det blir halloumi över kan man förvara den i frysen.