Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Wettainen

Test av kokosmjölk – betyg till 9 olika sorter

Vi testade nio olika märken av kokosmjölk, och det visade sig att smakskillnaderna var stora.

Hela betygskalan från topp till botten täcktes in när Allt om Mat provade kokosmjölk. Det lönar sig att vara noga med valet, särskilt om kokosmjölken ska användas till desserter. Färg, konsistens och smak spelar stor roll för slutresultatet.

Stort test av 9 olika sorters kokosmjölk

Chaokoh, 100 % Coconut milk, 500 ml

Cirkapris/förp: 23 kr. Cirkapris/liter: 46 kr. Fetthalt: 19 %. Andel kokos: 70 %. Omdöme: Gråvit kokosmjölk som doftar marsipan. Svag kokossmak, bismak av kartong och konservburk. Blaskig konsistens. Betyg: 1

Kung Markatta, Kokosmjölk, 400 g

Cirkapris/förp: 19 kr. Cirkapris/liter: 48 kr. Fetthalt: 17 %. Andel kokos: 60 %. Certifierad: KRAV, Fairtrade, EU-ekologisk. Omdöme: Gråvit kokosmjölk, tunn och vattnig med små fettklumpar i. Tunn och syrlig kokossmak. Bismak av metall och härsket fett. Betyg: 1

Prao Hom, Coconut milk, 200 ml

Cirkapris/förp: 12 kr. Cirkapris/liter: 60 kr. Fetthalt: 17 %. Andel kokos: 82 %. Omdöme: Snövit kokosmjölk med skummig konsistens. Söt med tunn kokossmak, bismak av kartong. Betyg: 2

Santa Maria, original, Coconut milk, 250 ml

Cirkapris/förp: 16 kr. Cirkapris/liter: 64 kr. Fetthalt: 18 %. Andel kokos: Ingen uppgift. Omdöme: Snövit färg och tunn konsistens. Blommig doft. Mild och söt smak, svag kokossmak. Betyg: 2

Taste from Asia, Coconut milk, 400 ml

Cirkapris/förp: 13 kr. Cirkapris/liter: 32 kr. Fetthalt: 12 %. Andel kokos: 60 %. Omdöme: Fin kokosdoft. Har en svag men ren och god kokossmak. Är i sötaste laget. Tunn konsistens. Betyg: 3

Ica, I love eco, ekologisk kokosmjölk, 400 ml

Cirkapris/förp: 16 kr. Cirkapris/liter: 40 kr. Fetthalt: 17%. Andel kokos: Ingen uppgift. Certifierad: EU-ekologisk. Omdöme: Ljusgrå, lättflytande kokosmjölk. Kokossmaken något svag men den är ren och god. Betyg: 3

Coop, Änglamark, Ekologisk kokosmjölk 330 ml

Cirkapris/förp: 15 kr. Cirkapris/liter: 45 kr. Fetthalt: 18 %. Andel kokos: 73 %. Certifierad: KRAV, EU-ekologisk. Omdöme: Kritvit färg med tjock och krämig konsistens. Tydlig kokossmak, den är söt med ton av vanilj. Betyg: 4

Garant, Kokosmjölk, 250 ml

Cirkapris/förp: 12 kr. Cirkapris/liter: 48 kr. Fetthalt: 18 %. Andel kokos: 75 %. Omdöme: Har en ren, god och naturlig doft och smak av kokos med en aning sötma. Tunn konsistens. Betyg: 4

Aroy-D, Coconut milk, original, 250 ml

Cirkapris/förp: 18 kr. Cirkapris/liter: 72 kr. Fetthalt: 19 %. Andel kokos: 70 %. Omdöme: Doftar gott av kokos. God och fyllig kokossmak med lagom sötma. Tunn konsistens. Betyg: 5

Foto: Stefan Wettainen

Allt om Mat testar kokosmjölk – så gick det

En bra kokosmjölk ska först och främst ha en ren och god kokossmak, anser redaktionsmedlemmarna på Allt om Mat. De samlas runt bordet i provköket för att bedöma den tropiska ingrediensen som är en stapelvara i många svenska kök. Den idealiska kokosmjölken, enligt deras mening, har en ren och tydlig kokossmak. Den är vit och får slät konsistens efter några varv med vispen i kastrullen, eller om den redan är det i förpackningen. Den perfekta kokosmjölken ska passa lika bra i en soppa eller gryta som i en kokosglass eller någon annan dessert.

Kokosmjölk: Kokosnötens fruktkött rivs, pressas till en vätska som kallas för kokosextrakt. Det blandas med vatten till önskvärd fetthalt och krämighet. Kokosmjölk är en så kallad emulsion som innehåller kokosproteiner och kokosfett i vatten. Kokosmjölkens fett flyter upp och lägger sig som en fet kräm överst i förpackningen. Internationella regler (Codex Alimentarius) säger att kokosmjölk ska innehålla minst 10 procent fett, i vårt test varierar det mellan 12 och 19 procent. En produkt som kallas för kokosgrädde eller coconut cream ska ha minst 20 procent fett. Tre fjärdedelar av alla kokosnötter odlas i tre länder: Indonesien, Filippinerna och Indien. Kokosmjölk är en känslig råvara, därför värmebehandlas den och förpackas lufttätt för att förhindra att bakterier ska växa. Öppnad förpackningen håller ca 4 dagar i kylen. Går också bra att frysa.

NIO VARIANTER AV kokosmjölk ställs fram på bordet i neutrala serveringsskålar. Först testas kokosmjölken kall och sedan varm. Det är stora skillnader mellan de olika märkena; högst betyg får Aroy-D, tätt följd av Garant och Änglamark. Vinnaren har en ren och god smak och doft av kokos med en diskret sötma, konsistensen är slät och fin. Garant och Änglamark får också fina smakomdömen. Änglamark får extra plus för den smarta pappförpackningen med skruvkork. De flesta i testet är förpackade i plastbelagda pappersförpackningar, det är ett smart material, inte minst ur klimatsynpunkt. Santa Maria som nyligen ersatte konservburkar med pappförpackningar till kokosmjölken minskade på det sättet koldioxidutsläppen från förpackningarna med drygt 80 procent.

PANELEN SÅGAR Chaokoh och Kung Markatta. Den sistnämnda är grå, blaskig och full av små fettklumpar som inte löser upp sig när man vispar. Den har en syrlig och metallisk smak. Chaokoh har tydliga bismaker av metall och kartong. Provsmakarna gissar att de avvikande smakerna inte kommer att märkas i en stark, chilikryddad soppa eller gryta men helt säkert i en dessert eller något mildare sammanhang. Taste from Asia är billigast med ett literpris på 32 kronor, den får en trea i betyg för sin rena kokossmak. Santa Maria är dubbelt så dyr och för testvinnaren Aroy-D får man betala 72 kronor per liter när man köper den minsta förpackningen som rymmer 2,5 deciliter. Aroy-D är svår att hitta hos de stora kedjorna men den finns i asiatiska matbutiker och ibland hos Willys och Hemköp.

Så här testade vi: Vi köpte nio varianter av kokosmjölk från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Utseende, smak, doft och konsistens i rumstempererad och varm kokosmjölk bedömdes av medarbetarna på Allt om Mat. Proverna vispades tills fettklumparna var upplösta. Provsmakningen var blind.

SANTA MARIA, GARANT och Kung Markatta har bara två ingredienser: pressad kokosnöt och vatten. De övriga innehåller en eller flera emulgeringsmedel eller andra tillsatser för att vatten och fett ska blanda sig bättre och konsistensen bli slätare. Några innehåller emulgeringsmedlet E435. Livsmedelsverket upplyser om att den tillsatsen kan vara framställd av animaliska råvaror, till exempel gris.

Läs också: Test av färdig pizzasås