Test av falafel – Allt om Mat har testat 6 olika sorter
Allt om mat har testat sex olika märken av fryst falafel, en produkt som blir allt mer populär som middagsval för den som vill äta vegetariskt. Samtliga produkter i testet är tillverkade utan animaliska proteiner, och en är Kravmärkt. Se betyg och omdöme här!
Falafel är en bra inkörsport för den som vill äta mer vegetariskt. Testvinnare blev en oortodox kikärtsboll, snarare platt än rund, med välbalanserad, kryddig smak.
Falafel är populärt världen över
Falafel är en stapelvara i Mellanöstern och populär gatuköksmat i hela världen. De består av malda kikärter eller bondbönor eller en blandning av båda. I Egypten är bondbönor vanligare och i Israel gör man dem oftast av kikärter. Ordet falafel används både för bollarna och även för hela rätten som serveras i bröd. Malmö anses vara Falafelns huvudstad i Sverige, här började man sälja falafel 1988 på restaurangen Falafelmästaren.
Så här testade vi
Vi köpte fryst falafel från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Bollarna värmdes i ugn eller stekpanna enligt instruktioner på förpackningarna. Smak, doft och konsistens bedömdes av medarbetarna på Allt om Mat.
Provsmakningen var blind.
Anamma, Falafel, 900 g



Cirkapris/förp: 66 kr. Pris/kg: 73 kr. Omdöme: Platta bollar med mild, välbalanserad, kryddig smak som även är lite nötig. Mjuk konsistens med små bitar av kikärter. Fin gyllenbrun yta med lagom mycket panering. Bäst i test! Betyg: 5
Coop, Änglamark, Ekologisk Falafel, 700 g



Cirkapris/förp: 46 kr. Pris/kg: 66 kr. Omdöme: Ljusbruna med rund och jämn form. Kryddningen är svag och det finns en bismak av unken lök. Torr konsistens, frasig och fin panering. Betyg: 3
Findus, Libanesisk Falafel, 450 g



Cirkapris/förp: 40 kr. Pris/kg: 89 kr. Omdöme: Lagom stora bollar med fin form. Balanserad och mild kryddning med spiskummin, mynta och chili. Bra konsistens; torr med små bitar av kikärter. Betyg: 4
Ica, Falafel med spiskummin, vitlök och örter, 400 g



Cirkapris/förp: 27 kr. Pris/kg: 68 kr. Omdöme: Gyllenbrun falafel, ser god ut. Smakar för lite örter men mer lök. Smulig och torr på ytan, inkråmet är saftigt. Betyg: 3
Picard, 12 Falafels med sesamsås, 280 g



Cirkapris/förp: 58 kr. Pris/kg: 207 kr (inkl sås, priset kan därför inte jämföras med de övriga). Omdöme: Bollarna är mörka och ganska stora med knallgrönt inkråm. Myntasmaken dominerar, men spiskummin känns också. Frasig yta, saftigt inre. Betyg: 3
Garant, Falafel, Kikärtsbollar med persilja och spiskummin, 800 g



Cirkapris/förp: 40 kr. Pris/kg: 50 kr. Omdöme: Blek falafel, ser fabriksgjord ut. Smakar mest potatismos och torkad persilja. Mosig konsistens, den fastnar i munnen. Betyg: 2
Betygsskala: 5=Utmärkt 4=Mycket bra 3=Bra 2=godkänd 1=Dålig X=Usel
Testpanelen tycker till...
ATT KONSISTENSEN är en viktig egenskap är redaktionsmedlemmarna på Allt om Mat eniga om när de samlas i provköket för att smaka på färdig, fryst falafel. De ger högsta betyg till Anammas falafel eftersom den har den rätta konsistensen; mjuk med små kikärtsbitar i. Testvinnaren har en kryddig och balanserad smak av spiskummin, mynta och kikärta. Det finns även en mild, nötig smak från kikärterna.
Den enda negativa synpunkten handlar om formen; falaflarna är platta i stället för runda men efter provsmakningen enas panelen om att man får svälja den egenskapen när smak och konsistens är så bra. Fördelen med den platta formen är att det tar kortare tid att värma falaflarna i stekpannan jämfört med om de hade varit runda.
DET LÄGSTA BETYGET i testet, bara en tvåa, ger panelen till Garant. Det beror framför allt på att konsistensen är för mjuk och att det saknas ett frasigt yttre skikt. Konsistensen är kladdig som potatismos och falafeln fastnar i munnen. Smaken är inte heller något att hurra för, menar provsmakarna. Det smakar potatismos och torkad persilja. Kilopriset för Garants falafel är 50 kronor per kilo, de är därmed testets billigaste.
NÄR DET KOMMER till smaken så vill panelen att det ska finnas tydliga smaker av spiskummin och mynta samt en nötig och fräsch smak från kikärterna. Lök och vitlök ska också anas.
Findus falafel är mild och har därför potential att passa barnfamiljerna, menar några av provsmakarna. Men den har torr konsistens och kräver därför rejält med sås, till exempel en yoghurtsås som är smaksatt med tahini (sesampasta).
MED FÄRDIGA FALAFLAR i frysen har man aldrig långt till en måltid. De blir en bra middag ihop med till exempel bulgur, grönsaker och en tomatsås.
Vill man hellre äta falafeln på klassiskt gatuköksmanér så lägger man dem i ett pitabröd eller rullar in dem i en wrap med krispiga grönsaker och någon kryddig yoghurtsås, hummus eller tahini.
FLERA AV PROVSMAKARNA menar att färdig falafel är en bra produkt för alla som vill äta mer vegetariskt. De är enkla att värma i ugn eller stekpanna och de har en aptitlig storlek, på samma sätt som köttbullar och fiskpinnar.
Ingredienslistorna på förpackningarna med fryst falafel är föredömligt korta. Tillverkarna använder i princip samma ingredienser som när man själv lagar sin falafel. Förvaringen i frys gör att det inte behövs konserveringsmedel eller andra tillsatser. Alla produkterna som ingår i testet är tillverkade utan animaliska proteiner och passar därför i en vegansk livsstil. Falafeln från Coops Änglamark är ekologisk. Den får godkänt betyg av panelen, en trea. Dock önskar sig provsmakarna lite mer karaktär i kryddningen av de ekologiska falaflarna.
Om du gör egen falafel: För att få det rätta tuggmotståndet i hemlagad falafel ska det vara torkade, blötlagda och därefter mixade kikärter i smeten. Om man istället använder kokta kikärter så blir konsistensen för mosig, mer som potatismos.