Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbilder

Test av caesardressing - se betyg och omdöme här!

De fem färdiga caesarsalladsdressingar Allt om Mat testade imponerade inte på provsmakarna. Bäst i test blev caesardressingen med rostad vitlök med en blygsam trea i betyg.

Caesarsalladen är en klassiker. Den har få ingredienser, oftast bara romansallad, parmesanost, brödkrutonger och kyckling eller annat kött. Dressingen utgör en omistlig del. Den är majonnäsliknande men tillräckligt tunnflytande för att lätt blanda sig med salladen och bidrar med smaker från bland annat ost, sardeller, worcestersås, citron och vitlök.

VI TESTAR FEM färdiga dressingar och måste tyvärr konstatera att de är bleka kopior av originalet som ingår i caesarsallader på bättre restauranger eller som man lätt vispar ihop i köket. En riktig caesardressing ger en tydlig upplevelse av umami, den femte grundsmaken, som finns i bland annat lagrad ost, sardeller och worcestersås. Den har också en fin balans mellan umamismak, sälta och syrlighet från citron och vinäger. Dressingen från Ken’s steakhouse har flest likheter med originalet och utses till bäst i test. Dock blir det samlade betyget bara en trea på den femgradiga skalan eftersom den trots allt har en bit kvar till en riktigt bra caesardressing. Ken’s innehåller rostad vitlök vilket ger en fyllig smak och doft. Den smakar sardell och parmesan och är trevligt prickig av svartpeppar. Konsistensen är krämig utan att vara för tjock, anser panelen.

Så här testade vi

Vi köpte caesardressing i butiker i Stockholmsområdet och Kalmar. Smak, doft och utseende bedömdes av redaktionen på Allt om Mat. Provsmakningen var blind.

PROVSMAKARNA GER testets lägsta betyg, en etta, till Hellmann’s smoky caesar salad dressing. Den har en stickig och syrlig smak, unken vitlökssmak och konsistensen är rinnig. På delad andra plats, eller näst sist, kommer Garant, Felix och Eriks varianter som får var sin tvåa.

PRISSKILLNADERNA är stora. Literpriset för Ken’s dressing är ungefär det dubbla jämfört med Felix som är billigast med cirka 67 kronor per liter. Felix saknar de karaktäristiska smakerna och känns mer som en vanlig majonnäsdressing med svag smak av ost och vitlök. På etiketten står det att dressingen saknar konserveringsmedel och andra tillsatser och detta är positivt, men vi hade gärna sett att det också stod om vad den innehåller som gör att tillverkaren ger den beteckningen caesardressing. Dressingen från Garant har en fin, krämig konsistens men är märkligt söt och har en unken ostsmak. När vi diskuterar resultatet ställer vi oss också frågande till hur Erik Lallerstedt, en av de stora kockarna i Sverige, har satt sin signatur och porträttbild på dressingen som inte är någon gastronomisk höjdare. I ingrediensförteckningen hittar vi parmesan och worcestersås samt ansjovis som inte alls hör hemma i en caesardressing. Vi misstänker att det har skett en förväxling i översättningen. ”Anchovy” är det engelska ordet för sardell och ordet påminner om ansjovis på svenska. Men det är olika typer av fisk, konserverad på olika sätt. Ansjovis är skarpsill från svenska vatten inlagd i en ättikslag. Sardellfiléer är inlagda i olja, dessa kommer från en avlägsen sillsläkting som fångas främst i Medelhavet. Det står även ansjovis i innehållsförteckningen på flaskan från Felix.

Caesarsallad

Caesar Cardini är den förmodade upphovsmannen till caesarsalladen. Han var en italiensk-amerikansk krögare som drev restaurang i Mexiko. Den 4 juli 1924, på USA:s nationaldag, hade det varit många gäster i restaurangen och maten var på väg att ta slut. Av det som fanns kvar i förråden skapade han salladen som blev en av mathistoriens klassiker. I caesarsallad ingår det romansallad, parmesanost, brödkrutonger och kyckling. Sardeller, parmesanost, citronsaft, worcestersås, vitlök och svartpeppar ger de karaktäristiska smakerna i den majonnäsliknande dressingen.

TRE AV DE FEM flaskorna har långa ingrediensförteckningar. Förutom olja, ost, vinäger samt kryddor och andra smaksättare listas konsistensgivare, konserveringsmedel och surhetsreglerande medel. Ingrediensförteckningen på flaskan från Felix är kortast, här används naturliga aromer och bara ett förtjockningsmedel. Hellman’s är inne på samma linje.

SAMMANFATTNINGSVIS så gillar panelen att det finns färdig dressing i flaska att ha på lut i kylskåpet, särskilt sommartid, men är enig om att om man vill bjuda på caesarsallad på klassiskt vis så får man nog vispa ihop dressingen själv.

RESULTAT: Ingen av de fem testade färdiga caesardressingarna fick provsmakarna att jubla. Se omdöme och betyg på respektive dressing här nedan.

Creamy caesardressing with roasted garlic, Ken’s Steakhouse, 266 ml

Foto: Produktbild

Fetthalt: 57 %. Cirkapris: 37 kronor. Pris/liter: 138 kronor.

Omdöme: Krämig dressing med malen svartpeppar och små bitar av rostad lök. Aromatisk doft. God smak av ost och umami samt en fin balans mellan sälta och syrlighet.

Betyg: 3 av t

Caesar – dressing av Erik Lallerstedt, Eriks, 255 ml

Foto: Produktbild

Fetthalt: 57 %. Cirkapris: 26 kronor. Pris/liter: 102 kronor.

Omdöme: Ljusgul, krämig dressing som doftar ost och sardell. Den saknar salt och syrligheten är för svag. Vi känner också en smak av kryddpeppar som inte hör hemma i en caesardressing.

Betyg: 2 av 5

Caesardressing, Felix, 370 ml

Foto: Produktbild

Fetthalt: 25 %. Cirkapris: 25 kronor. Pris/liter: 67 kronor.

Omdöme: Tunn, ljusgul dressing med små prickar av malen svartpeppar. Den smakar majonnäs och är för syrlig. Svag smak av ost och vitlök.

Betyg: 2 av 5

Caesardressing, Garant, 200 ml

Foto: Produktbild

Fetthalt: 43 %. Cirkapris: 15 kronor. Pris/liter: 75 kronor.

Omdöme: Fin krämig konsistens och ljusgul färg, men den är för söt och har en något unken ostsmak.

Betyg: 2 av 5

Smoky Caesar salad dressing, Hellmann’s, 210 ml

Foto: Produktbild

Fetthalt: 22 %. Cirkapris: 21 kronor. Pris/liter: 100 kronor.

Omdöme: Det luktar visserligen sardell och ost om dressingen men smaken gillar vi inte. Den är stickig och syrlig. Det smakar unken vitlök och det finns en bismak av plast. För lös konsistens.

Betyg: 2 av 5

Sugen på att göra egen caesardressing? Testa det här receptet: