Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbild/Getty Images

Test av 3 riktigt bra och användbara mandoliner

En bra och stadig mandolin är perfekt om du ofta skivar grönsaker och rotfrukter. Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland har testat tre handhållna modeller och hittat en favorit. Se omdöme här!

Tunt, tunnare – eller ännu tunnare – det gör skillnad på både smak och konsistens. Hur grönsaker är skurna påverkar smakupplevelsen. En tunn skiva gurka ger en helt annan känsla och smak än en tjock skiva. En fint hyvlad vitkålssallad upplevs både mjällare och saftigare än en grovstrimlad, nästan så att man inte kan tro att det är samma råvara.

Med en bra mandolin är det heller inga problem att få till tunna fina skivor för att göra rödbetscarpaccio. Här gäller det att mandolinen är ordentligt vass. Vi har valt ut och testat tre bra mandoliner. Alla är handhållna för enkelhetens skull. Inga komplicerade monteringar eller inställningar behöver göras, den ska kunna tas ur lådan så att du kan börja hyvla direkt. Bra, bättre, bäst - se resultatet här.

Gastromax – mycket lätt att rengöra

Pris: ca 299 kr.

Beskrivning: En liten lätt mandolin med gummi längst ner som glidskydd. Kan skiva i två olika tjocklekar. Tjockleken regleras genom att man vänder på bladet. Ett fingerskydd där man ska sätta grönsaken följer med, det går bra med mindre grönsaker eller bitar, men svårt att få det att fungera till större. Skyddshandske rekommenderas.

+Mycket lätt att rengöra.

- Känns något plastig.

Foto: pressbild

Kyocera – skärpan håller länge

Pris: ca 225 kr.

Beskrivning: Mandolin, keramisk, ställbar. Skivar 0,5 mm till 3 mm. Enkel inställning. Fingerskydd medföljer men skyddshandske rekommenderas.

+Mycket lätt och behändig.

+Tar ytterst liten plats.

+Skivar extra snabbt, skär åt båda hållen.

+Mycket bra skärpa på det keramiska bladet, dessutom håller skärpan länge.

+Enkel att rengöra, bara skölja under rinnande vatten.

-Något ostadig.

Foto: ISHIHARAPHOTOOFFICE / pressbild

Benriner, mandolin 64 mm – stadig med mycket bra grepp

Pris: ca 442 kr.

Beskrivning: En stadig mandolin med fler valmöjligheter. Den både skär och strimlar grönsaker. Hög kvalitet på material. Bladet är handslipat, mycket bra skärpa. Steglös inställning på bladet, från 0,5 mm till 5 mm. Fingerskydd medföljer. Med mandolinen kan man skära tunna skivor och även strimla i tre olika tjocklekar med tre olika skärblad som följer med.

+Mycket bra grepp och ett bra glidskydd samt ett stöd så att den kan läggas ner för att bli ännu stadigare.

Tänk på det här:

Förvara mandolinen på ett ställe där ingen riskerar att komma åt skärbladet av misstag.

Var försiktig, en olycka kan lätt vara framme.

Använd en hållare eller skyddshandske.

Skölj av mandolinen direkt, handdisk gäller.

Diska inte i maskin, skärbladen kan förlora sin skärpa av maskindiskmedlet.