Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Det nya l&auml;romedlet &auml;r &auml;ven t&auml;nkt att kunna anv&auml;ndas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, d&auml;r &auml;ven servering har f&aring;tt en egen bok.</p>
<p>Det nya l&auml;romedlet &auml;r &auml;ven t&auml;nkt att kunna anv&auml;ndas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, d&auml;r &auml;ven servering har f&aring;tt en egen bok.</p>
<p>Det nya l&auml;romedlet &auml;r &auml;ven t&auml;nkt att kunna anv&auml;ndas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, d&auml;r &auml;ven servering har f&aring;tt en egen bok.</p>
<p>Det nya l&auml;romedlet &auml;r &auml;ven t&auml;nkt att kunna anv&auml;ndas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, d&auml;r &auml;ven servering har f&aring;tt en egen bok.</p> Foto: Liber

Tävlingar kan locka fler till att bli bagare

Det finns för få bagare i Sverige i dag, men nu kommer ett nytt läromedel och bredare utbildning. 

Fler och fler unga studenter som utbildar sig inom restaurang kan tänka sig att bli bagare. Men än är det allt för få. 

- Det är svårt att få tag i duktiga bagare i dag. Oftast måste bagerier ta in kockar och lära upp dem till duktiga bagare, säger Mats Jonsson, gymnasielärare vid Tumba gymnasium och medförfattare till nya läromedlet "Praktiskt gastronomi. Bröd för bageri och restaurang" (Liber).

- Vi skulle behöva mer tävlingar och mer media kring bagarna, som det är med kockarna i dag, för att göra yrket med populärt, säger Mats som berättar att bageriutbildningen nu ska breddas.

- Brödet blir ju allt viktigare på restauranger och brödet blir också en större del av måltiden, säger han.