Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Erica Wessman

Tareq Taylor: ”Jag var tio år när jag bestämde mig för att bli kock”

Kokboksförfattaren, tv-kocken och krögaren Tareq Taylor är hela matlagnings-Sveriges stora favorit. Alltid lika glad och med otroligt mycket värme guidar och inspirerar han till bra matlagning från grunden och visar hur roligt det faktiskt är att stå i köket. 

Just nu är Tareq Taylor aktuell med nya kokboken ”Favoriter” som också är den nionde i ordningen. Utöver den nya kokboken så har han även synts i tv-programmet ”Lyckomaten” nu under hösten samt öppnat upp en restaurang, strax norr om Stockholm tillsammans med kocken Paul Svensson. Den skånske kocken har som ni förstår många järn i elden.

Allt om Mat har intervjuat Tareq och bland annat pratat om hans kärlek till mat, vad som alltid finns i hans kylskåp, hans absolut största last och hans bästa matminne.

Kan du inte berätta lite kortfattat om din nya kokbok?

– Den klassiska ”Vår kokbok” är den bästa boken jag någonsin har ägt och den innehåller allt. Jag använde den så flitigt och den hjälpte mig mycket.

– Nu har jag samlat mina egna recept från de senaste 11 åren, och de som jag använder mig allra mest utav hemma. Kokboken ”Favoriter” innehåller allt från mat till bakning, till inläggningar och hur man saftar och syltar. Det är en uppdaterad och komprimerad ”goto-bok” som innehåller vad jag anser vara de bästa och mest användbara recepten man kan ha i sitt eget kök, den självklara hjälpen i vardagen.

– En del av de här recepten har varit publicerade tidigare, men jag har velat göra det enklare och bättre genom att samla mina favoriter i en och samma bok.

Foto: Erica Wessman

Varifrån kommer ditt stora matintresse och när började det?

– Mitt matintresse kom ifrån att jag har vuxit upp i en väldigt matglad familj. Morfar, mamma och pappa var alla engagerade människor i köket. Jag fattade tidigt tycke för matlagning, min mamma säger att jag var 5 år gammal. Och när jag var 10 år bestämde jag mig för att bli kock.

Hur tänker du kring mat och hälsa?

– Sunt förnuft. Jag har slutat upp att gå på de fantastiska löpsedlarna som lovar dig ett lyckligare eller bättre liv om du bara äter det ena eller det andra.

– Faktum är att vägen till ett bättre leverne är enklare och roligare än så. Genom att laga mat från grunden, och därmed utesluta hel- och halvfabrikat så får man i sig näringsriktig och god mat varje dag. De flesta människor som lider av dålig kosthållning har många gånger fastnat i ett mönster där man konsumerar väldigt mycket prefabricerad mat, godis, kakor och läsk. Att bryta det mönstret och istället äta vällagad mat från grunden är det viktigaste steget man kan ta mot en god hälsa.

Namn: Tareq Taylor

Yrke: Entreprenör, kokboksförfattare, krögare

Familj: Frun Kristina och dottern Ellen och dvärgpinschern Bruno

Bor: Villa i Lomma

Aktuell med: Kokboken ”Favoriter

Vilket är ditt favoritrecept ur nya kokboken?

– Det är helt omöjligt att välja EN favoriträtt. Alla är ju mina favoriter. MEN, jag älskar gryträtter som Osso Buco, kalops etc. Det finns något fantastiskt som sker i grytan då alla ingredienser får puttra omkring där tillsammans.

Foto: Erica Wessman

Ditt bästa matlagningstips?

– Våga följa ett recept slaviskt. Under många år lagade jag mat efter bilder i kokböcker och tittade aldrig på innehållet i rätterna. Men på det sättet lagade jag bara min egen mat. Då jag började laga mat efter andras recept fick jag ta del av någon annans palett, och då utvecklade jag även min egen matlagning. Så om du vill utveckla din egen matlagning är rådet att börja följa andra för att få in ny inspiration, väcka nyfikenhet och göra dina egna recept.

Bästa matminne?

– Då jag var 12 år gav mamma mig pengar för att köpa rödbetssallad, som jag alltid har älskat. Jag köpte ett kilo och då jag kom hem satte vi oss tillsammans på gården och bara tryckte i oss rödbetssallad. Det var gott och jag glömmer aldrig den stunden.

Om du får oväntat besök, vad bjuder du på?

– En enkel pasta, det fungerar alltid.

Bästa bjudmaten?

– Gryträtter och soppor. Det blir vällagat och fantastiskt gott. De kräver dessutom ingen närvaro i köket då gästerna kommer och man kan ägna all sin tid åt sällskapet och umgås.

Favoritkrydda?

– Jag är så humörsstyrd här och det varierar. Just nu är det kardemumma. Den letar sig in i alla möjliga anrättningar, i smoothien, bakningen och i grytan.

Har du någon förebild i köket?

– Alldeles för många... Men jag tycker att Jamie Oliver och Paul Svensson slår an en härligt inspirerande matlagningsstil som jag gillar.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Ägg, parmesan och grönsaker

Foto: Erica Wessman

Finns det något du aldrig skulle äta?

– Nej. Jag äter det jag blir bjuden på. Ibland kan man befinna sig på udda ställen men man tar skeden dit man kommer.

Vad äter du helst i tv-soffan?

– Det som de andra äter...

Tröttnar du någonsin på ditt yrke och känner att du hade velat byta bana?

– Nej, det gör jag inte. Jag tycker att mitt yrke ger mig möjlighet att arbeta på så många olika arenor . Jag gör så många olika saker. Finns egentligen ingenting jag inte kan göra som är kopplat till mat och odling.

Om du inte hade blivit kock, vad skulle du gjort istället?

– Snickare eller bilmekaniker, kanske.

Vad drömde du om att jobba som när du var liten?

– Kock eller musiker, och då trummis eller sångare.

Vad händer framöver, något spännande du kan eller vill berätta?

– Den som ändå visste det, och hade jag haft en spåkula så hade jag inte tittat i den. Tjusningen är ju ändå att inte veta.

Varför arbetar du som kock?

– Det har alltid känns som någonting jag ska och bör göra. Att få uttrycka sig på det sätt man får göra i sitt skapande. Och det är en härlig miljö att arbeta i. Jag älskar då gästerna kommer.

Vilka råvaror är favoriter nu och varför?

– Rotfrukternas tid, fantastisk smak och de finns i överflöd.

Vilka smaker utmärker din mat?

– Bland annat färska örter... och tomater.

Foto: Erica Wessman

Vad gör du om 10 år?

– Jag arbetar nog med samma sak som nu. Jag hoppas att jag får fortsätta att inspirera människor till matglädje och hälsosam kosthållning.

Om du bara fick äta en maträtt under resten av ditt liv, vad skulle det vara då?

– Jag vet inte och har ingen aning. Kanelbullar kanske?

Är du lika seriös i din matlagning när du är hemma?

– Alltid lika seriös i min matlagning. Och inga halv- eller helfabrikat.

Din största ätbara last?

– Kanelbullar. Jag älskar verkligen kanelbullar!

Foto: Erica Wessman

Tareq Taylors nya kokbok ”Favoriter” finns att köpa i butik nu. Läs mer och köp här.