Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tips på olika sorter och hur du använder färskpotatisTips på olika sorter och hur du använder färskpotatisTips på olika sorter och hur du använder färskpotatis
Tips på olika sorter och hur du använder färskpotatis Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tänk på det här när du använder färskpotatis

Färskpotatis, eller nypotatis som den också kallas, är en riktig delikatess. Här är en guide till den underbara primören som finns i olika sorter och som kan användas till det mesta - men inte potatismos.

Receptmakaren och stylisten Petra Lindstrand har skapat 3 unika recept med färskpotatis och gjort en enkel introduktion till nypotatis och vad du ska tänka på när du använder den. Dessutom får du tips på olika potatissorter att njuta av i sommar!

Från färskpotatis till höstpotatis

Färskpotatis är en primör som inte ska sparas utan ätas nyskördad och nykokt, gärna med en klick smör.

Färskpotatis ska inte användas till potatismos eftersom moset lätt får en klistrig konsistens. Den innehåller nämligen mindre stärkelse än höstpotatis vilket gör att den inte heller passar att göra gratäng av. Det är stärkelsen i potatisen som gör gratängen krämig. Däremot går färskpotatis utmärkt att rosta i ugn, att steka, stuva, blanda i en sallad eller paj eller att lägga på en pizza bianca.

Potatisen är färskpotatis till den 1 oktober, sen kallas den höst- eller vinterpotatis.

Släng alltid grön potatis

Potatis som har gröna fläckar, oavsett storlek, ska slängas. Grön potatis har hamnat ovan jord och utsatts för solljus vilket innebär att potatisen kan ha utvecklat solanin och chakonin, en glykoalkaloid som är giftig även i liten mängd. Odlar du egen potatis ska den kupas, det vill säga att man föser upp jorden runt plantan så att den ligger under en jordhög. Det här gör man för att undvika att de växande potatisarna kommer i kontakt med direkt solljus.

Vanliga färskpotatissorter

Det finns en mängd olika potatissorter som man kan odla själv, alla med egna smak- och konsistensegenskaper. Prova vilken du tycker bäst om.

NÅGRA SORTER:

Early puritan: Tidig sort som inte ger så stor skörd, men stora potatisar.

Amadine: En avlång potatis med smörig färg och smak.

Asterix: Sen sort med fast konsistens.

Maria: Tidig sort som har ett gult och fast kött.

Rocket: Lättodlad sort och har ett vitt fruktkött och växer snabbt.

Pricess: Tidig sort som ger riklig skörd.

Odla egen potatis

Det är roligt att plantera olika sorter och sedan jämföra. Du behöver inte ha ett stort potatisland eftersom potatisen är så lättodlad. Tryck ner några potatisar i pallkragen, odla dem i hinkar eller till och med i plastsäckar. Vattna rikligt och se fram emot att skörda senare under sommar eller tidig höst. Läs mer om hur du odlar egen potatis steg för steg här! 

Recept på goda rätter med färskpotatis

Läs också:

Så kokar du färskpotatis - kockens steg för steg-guide 

Odla potatis - guide för nybörjare - från sättpotatis till färskpotatis  

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY