Tager du denna...pralin?
Konditoreleverna gjorde en brudklänning av vit choklad.
Askungen står i sin gräddvita klänning med de små mössen vid kjolfållen. Hon doftar ljuvligt och är söt nog att äta upp – klänningen är nämligen gjord helt i choklad och socker.
– Det tog ungefär fem dagar att få till klänningen, och vi var 16 stycken som jobbade, berättar Sofia Karlsson.
Sofia och hennes kurskamrat Ida Bjuström kommer från Österängsgymnasiets bageri- och konditorutbildning. Deras askungeinspirerade klänning är en av de fyra brudklänningar som ställs ut på museet i samband med årets chokladfestival. De andra bidragen kommer från konditorier i Stockholm och Göteborg.
Sofia Karlsson berättar att de använt spansk moddelleringschoklad till klänningen – cirka 25 kilo choklad gick åt – och precis som i sagan har de utgått ifrån en klänningsmodell som de sedan gjort lite mer modern. Brudbuketten med små rosor är gjord av sockerpasta. Tjejerna har inga planer på att äta upp sitt verk när utställningen är över, men de försäkrar att klänningen är fullt ätbar.
De tre andra klänningarna som ställs ut kommer från konditorier i Stockholm och Göteborg.