Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Produktbilder/Systembolaget

Systembolaget: Därför är vin på burk framtiden

De senaste åren har allt fler vinproducenter och konsumenter fått upp ögonen för vin på burk. Jämfört med flaskan har burken stora klimatfördelar, dessutom är burken betydligt enklare att frakta och stapla.

Gad Pettersson, kategorichef på Systembolaget, tror att trenden är här för att stanna – trots att det finns stora utmaningar.

– Det är ett bra sätt att väcka intresse för vin hos unga vuxna, ett sätt att göra vin ”mindre mossigt”, säger Gad Pettersson.

Att vin ska förvaras i glasflaska är en gammal tradition som rotat sig djupt bland både producenter och konsumenter över hela världen. Förutom bag in box som slagit igenom stort i Sverige, har glasflaskan stått utan någon större konkurrens. Men det kan det bli ändring på nu, när vinburken tagit sig in som en stadig spelare på vinmarknaden. I USA är trenden sedan ett par år tillbaka stor – och även i Sverige börjar man se ett tydligt uppsving. 

Gad Pettersson är kategorichef på Systembolaget, han menar att det finns flera stora fördelar med att förvara vin på burk, och tror att trenden vuxit fram av en kombination av olika drivkrafter.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Mat är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.