Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Producent + Jupiter.

Sydafrikas viner intar Sverige

Du har hört det förut, Sverige älskar Sydafrika.

Visst har du drukit ett sydafrikanskt vin nyligen? Kanske en Allesverloren eller en Jacobsdal? Eller en chardonnay från Fleur du Cap på den vita sidan? Eller kanske en söt flaska från Nederburg? Troligt är att du har köpt en flaska för det sydafrikanska vinet säljer som aldrig förr. Och det fortsätter bara att öka.

Tittar man på förra månadens försäljning på bolaget så är det full rulle på den sydafrikanska vinfloden - jämfört med förra årets septembermånad så sålde man nästan 50 % mer - upp mot 3 miljoner liter. Det är mycket det.

Sammanlagt har de sydafrikanska vinerna omkring 20 % av försäljningen på Systembolaget just nu - imponerande. Till stor del beror succén på att landet har några riktiga storsäljare på box - det drar upp volymen rejält. Men dessutom lyckas man kombinera volymen med kvalitet - några av vinerna är rejält uppskattade av både vinkännare och den stora publiken.

Vi försöker som alltid göra det enkelt för er och har plockat fram de sydafrikanska viner som experterna sätter allra främst - alla i vår vinlista är fyndklassade. Du hittar dem här nedan - klicka på vinets namn om du vill veta mer om vinet.