Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Catarina König förbereder nyårsdesserten
Catarina König förbereder nyårsdesserten
Catarina König förbereder nyårsdesserten
Catarina König förbereder nyårsdesserten Foto: Stefan Wettainen

Sveriges mästerkock-vinnarens lättlagade nyårsmeny

Kan man laga enkel mat som känns lyxig?

Absolut, om du frågar matprofilen och och receptmakaren Catarina König.

– Jag vill visa att en rätt som kan se svår ut vid första anblicken faktiskt är lätt att fixa till.

Här bjuder Sveriges mästerkock-vinnaren på en festlig nyårsmiddag med guldkant.

Matkreatören Catarina König älskar att förbereda. Här bjuder hon på en lättlagad nyårsmeny där många moment kan göras i god tid. Gott nytt 2023!

Catarina König är känd från sociala medier och matlagningsprogrammen Sveriges mästerkock och Decenniets mästerkock – hon vann bägge. Numera arbetar hon med mat på heltid, bloggar, lagar mat i TV4, jobbar som receptkreatör och gör kokböcker där hon även fotograferar maten själv. Dessutom skapar hon innehåll åt olika företag och varumärken.

Det är sex år sedan du vann Sveriges mästerkock. Hur har du utvecklats sedan dess?

– Jag har blivit mycket säkrare, jag lagar så mycket mat så mycket blir naturligt. Jag är trygg i min matlagning och använder till exempel inte termometer längre, jag känner när fisken eller köttet är klart.

Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016 och jobbar i dag heltid med mat. Foto: Stefan Wettainen

Catarina König

Ålder: 38.

Familj: Maken Anders. Barnen Julius, 12 och Filippa, 10.

Bor: Sigtuna.

Gör: Socialamedierprofil som arbetar med mat på heltid. Skriver kokböcker, är tv-kock i Kökets middag, bloggar, driver Instagramkontot @matfashionistan och gör olika samarbeten med mat- och vinföretag.

Bakgrund: Blev Sveriges mästerkock 2016. Vann också Decenniets mästerkock 2020.

Aktuell: Med kokboken ”Helg med guldkant” (The Book Affair). Matlagningsprogram jag tittar på: Inte så många faktiskt, men Kockarnas kamp är kul och spännande.

Bästa knep för en lyckad fest: Förbered så mycket du kan. Det kan inte betonas nog!

Kock jag inspireras av: Jonas Svensson, som bland annat startat Miss Voon i Stockholm, jag älskar asian-fusionköket.

Favoritvin: Rioja och även röda viner från Ribera del Douro i Spanien.

”Jag gillar ju fest”

Den här tisdagen då vi fotograferar är det nyårsstämning hemma hos familjen König i Sigtuna. I villan med sjöutsikt har Catarina dukat till finmiddag och har valt rätter som är lättlagade och går fint att förbereda så att man kan slappna av under kvällen och bara njuta av årets sista fest.

– Jag vill visa att en rätt som kan se svår ut vid första anblicken faktiskt är lätt att fixa till. Och jag vill gärna ha det lite festligt, jag gillar ju fest!

Catarinas senaste kokbok, ”Helg med guldkant”, skiljer sig lite från de tidigare, den innehåller även kapitel om drycker och matchningar av mat och vin.

– Förutom recept på lyxiga och lättlagade rätter handlar den mycket om hur rätt drycker kan förgylla matupplevelsen. Jag har blivit mer och mer intresserad av vin och andra drycker och jag får också mycket frågor av mina följare kring vad de ska dricka till mina recept. Det känns jättekul att kunna ge bra tips, eftersom god mat tillsammans med ett bra vin hjälper till att lyfta varandra. Jag har lärt mig på egen hand, inte minst genom de många vinsamarbeten jag gjort.

Catarina König gillar att matcha mat och dryck. Foto: Stefan Wettainen

Bartender med sommelier-planer

Att bli duktig på vinmatchning är nu ett nytt fokus för Catarina, och planer finns – om bara tiden räcker till – att gå en sommelierutbildning.

– Att lära sig kombinera mat och dryck kräver övning och kunskap. Det kanske inte finns där från början, men om man sätter sig in i det så är det riktigt roligt. Såklart lyfter det en middag till en helt ny nivå. Det är häftigt.

Faktum är att Catarina även är utbildad bartender, och gillar att bjuda på cocktails. Så på middagar hemma händer det inte sällan att hon också skakar ihop ett gäng goda drinkar.

– Jag gör gärna en cocktail före middagen och bjuder på i stället för bubbel. Förra året gjorde jag ett samarbete med lokala ginproducenten First Distillery Sigtuna och tog fram en egen smaksatt gin. Nu har jag en ny smak på gång som lanseras i vår.

Som tvåbarnsmamma med många järn i elden, hinner du umgås privat också med vänner och familj och ordna middagar?

– Ja, absolut. Det händer nästan varje helg. Vi är ett gäng familjer som bor nära varann som turas om att fixa goda middagar. Jag är inte alls spontan själv när det kommer till att bjuda hem gäster, då vill jag ha koll och kunna förbereda. Jag preppar och lagar maten, min man tar hand om disken och plockar undan.

De som följer Catarina på sociala medier och som tv-kock vet att hon står för pålitliga recept som fungerar, lättlagade rätter som samtidigt är moderna och har en twist och att hon är generös med att bjussa på sin kunskap och ofta tipsar om smarta genvägar.

– Jag vill ju verkligen att resultatet ska bli precis så bra som jag utlovar. Det är ofta tipsen man kan få av kockar som hjälper till att höja smakupplevelsen, det kan vara allt från hur man rostar nötterna bäst till att smaka av en sås med en gnutta citron.

Planering är a och o för att lyckas med matlagning

Catarina menar att hennes styrka, både som matlagare och värdinna, är att hålla koll och kunna tidsplanera.

– Jag är duktig på att planera efter vilka moment som måste göras, och när de ska göras för att få ett bra flyt. Jag gillar lite lyxigare mat, men den ska vara enkel att förbereda.

Och hon är noga med detaljer, för att skapa rätt stämning.

– Man skulle kanske kunna tro att jag är en dukningsperson också, men så är det inte. Däremot gillar jag att sätta guldkant på måltiden, det är små detaljer som gör det. Här är färska blommor ett måste, det köper jag varje vecka och det är lyx för mig.

”Varje dag är en fest”

I motsats till många andra skiljer Catarina inte så mycket på vardag och fest.

– Varje dag är en fest – det är jag i min matlagning. Jag vill att det alltid ska kännas lite extra när man sätter sig till bords. Det behöver inte vara så märkvärdigt egentligen. Ett nybakat bröd serverat med en rostad tomatsoppa blir lyxigt mitt i veckan när det är ruggigt ute. Jag tänder ljus och gör det mysigt.

Hur viktigt är det för dig att hänga med och ha koll på trender?

– Inte så viktigt skulle jag säga. Jag tycker att jag följt min linje ända sedan mästerkocksvinsten; jag vill att det jag lagar ska vara gott och enkelt att få till och samtidigt kännas roligt och inspirerande. Och så festligt så klart, det är lite mitt signum.

Och apropå fest så måste vi återknyta till helgfirande och nyår.

Har ni någon nyårstradition i familjen?

 – Nej, ingen särskild. Men nu ska vi fira nyår för första gången i vår nybyggda stuga i Bydalen, så det kanske kan bli en ny tradition.

Catarinas nyårsmeny

FÖRRÄTT

Asiatisk hummertoast

HUVUDRÄTT

Torskrygg med spetskål, svamp och brynt smörsås med citron

DESSERT

Tobleronemousse med Cointreau

FÖRBERED SÅ HÄR:

Förbered chokladmoussen dagen innan.

Hummerröran görs samma dag som middagen, men kan förberedas flera timmar innan.

Det smörstekta brödet kan stansas ut flera timmar före och förvaras i en plastpåse tills det ska stekas precis innan servering.

Spetskålen går att skära i puckar och lägga på en plåt eller i en ugnssäker form. Hyvla även på smör redan då. Plasta och ställ in i kylen tills de ska in i ugnen.

Såsen går att förbereda någon timme innan, och värms sedan bara på. Obs! Tillsätt gräslöken i såsen innan servering, så att den behåller sin vackra gröna färg.

Asiatisk toast med hummerröra till förrätt

Torskrygg med spetskål och brynt smörsås till varmrätt

Tobleronemousse med Cointreau till efterrätt

Catarinas 5 tips inför middagen:

Förbered allt som går.

Duka redan dagen innan så är det gjort.

Handla alla ingredienser och dryck 1–2 dagar innan.

Tänk på att servera fisken på varma tallrikar, fisk blir kall fort.

Följ recepten noga så blir allt perfekt!

Läs mer: 

Här är ”Mästerkockarna” som jobbar på restaurang i dag