”Sveriges mästerkock”-profilen: ”Årets kock är drömmen”
Redan i sin första audition till Sveriges Mästerkock 2022 blev Adam Thulin ordentligt hyllad av den hårda och svårflirtade juryn. För Allt om Mat berättar han om matintresset som hängt med sedan barndomen, nervositeten att tävla i tv – och framtida tävlingsdrömmarna.
– Drömmen är att ställa upp i Årets kock, men först behöver jag skaffa många års erfarenhet, säger Adam Thulin, som tagit sig vidare till topp 10 i årets upplaga av Sveriges Mästerkock.
I säsongspremiären av TV4-programmet ”Sveriges Mästerkock” bjöd 21-åriga Adam Thulin på en pastarätt med torsk, svamp och jordärtskocka som nästan fick juryn att trilla av stolen. Nu, några veckor in i programmet, har Adam Thulin fortsatt imponera med sina olika kreationer. Bland annat lagade han i ett avsnitt en version på klassiska rätten dillkött, som fick lovord av jurymedlemmen och stjärnkocken Markus Aujalay.
– Jag har otroligt stor respekt för juryn, och att höra att de gillar det jag gör är en väldigt speciell känsla. När man har lagt ner mycket energi och tankar på en rätt, och får höra att de uppskattar det. Det är svårt att ta in, säger Adam Thulin.
”Vill investera mitt liv i detta”
Adam Thulin är 21 år gammal och bor i Katrineholm, där han arbetar med att göra smörgåsar på ett kafé. I gymnasiet läste han ekonomiprogrammet, men det dröjde inte lång tid innan han insåg att det inte var inom ekonomin hans framtidsdrömmar fanns. I stället vill Adam satsa helhjärtat på maten, som varit ett stort intresse genom hela hans liv.
– Redan när jag var sex-sju år ville jag vara med i köket. Under min uppväxt hade jag perioder när jag var superintresserad, sedan kom perioder när intresset minskade. Men de senaste åren har jag blivit väldigt nördig och känt att jag vill investera mitt liv i detta, säger han.
Och trots att Adam de senaste åren varit säker på att det är just på matlagning han vill satsa, var det ingen självklarhet för honom att ställa upp i just ”Sveriges mästerkock”.
– Det var ett väldigt stort steg för mig. Efter gymnasiet började jag titta efter kockutbildningar, men sedan såg jag att ansökningarna till ”Sveriges Mästerkock” öppnat och tänkte jag att äh, jag testar, säger han och fortsätter:
– Men jag var inte kaxig. Jag tänkte ringa och blåsa av kvällen före audition, men nu är jag väldigt tacksam att jag inte gjorde det, säger Adam Thulin.
”Stor skillnad mot att stå hemma i sitt eget kök”
Trots att Adam är glad att han tog chansen att ställa upp i programmet, menar han att det inte alltid var helt enkelt att laga mat mitt i en tv-produktion. Det visade sig vara en stor utmaning att leverera som han ville i tävlingsköket.
– Det är så jäkla stor skillnad mot att stå hemma i sitt eget kök och laga mat. Det är betydligt svårare att sätta smakerna när det är tävling och man har tidspress och kameror överallt. Det blir en helt annan grej, säger Adam.
Många som varit med i Mästerkock har fått stort genomslag och blivit allt från tävlingskockar till tv-kockar. Vad hoppas du att Mästerkock kan leda till?
– Jag vill jobba i ett kök där jag kan stå för hela matfilosofin och där jag verkligen kan utvecklas och få erfarenhet. Jag vill kunna lägga huvudet på huvudkudden på kvällen och känna att jag blivit en bättre matlagare, det är där jag vill hamna, säger Adam och fortsätter:
– Sedan skulle jag vilja tävla vidare, men det är längre fram. Jag tycker om att tävla, det är roligt samtidigt som det ju också är jobbigt. Drömmen är att ställa upp i Årets kock, men först behöver jag skaffa många års erfarenhet, säger han.
Läs mer:
3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022
Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år
10 rätter som passar perfekt i matlådan