Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sveriges bagare och konditorer

Sveriges konditorlandslag siktar mot VM

I slutet av mars avgörs den prestigefyllda tävlingen konditor-EM i Paris. Sverige ställer upp med ett kvalificerat lag som hoppas ta sig vidare till final. Laget har fem timmar på sig att ta fram finalvärdiga skapelser och hoppas att deras nytänk och smaker ska gå hem hos juryn.

Det Svenska Konditorlandslaget har sedan uppstarten 2013 bland annat vunnit guld, silver och brons i konditor-EM. Dessutom har de kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Nu hoppas laget på att fortsätta leverera på topp och hamna på pallplats i tävlingen.

– Målet är att gå vidare till final, det strävar vi efter. Det kommer att bli tajt men vi hoppas på att samla in de flesta poängen när det gäller smak. Där känner vi oss extremt trygga, säger Fredrik Borgskog.

De tävlande lagen består av två kandidater och en coach. Tillsammans ska de skapa två skulpturer, glasstårtor, desserter samt ett nytt element som kallas frozen lollipop. De som representerar Sverige på plats är Fredrik Borgskog, Kalle Bengtsson och coach Ted Johansson. Ted har stor tävlingsvana och flera vinster i bagaget. Han tror att Sverige har en bra chans att ta sig vidare men att deras bidrag i år är en liten chansning.

– Vi hoppas att domarna kommer att tycka om det vi gör, men det kan finnas risk att vi är lite för långt fram i utvecklingen. Vi har valt att tänka väldigt modernt och att inte ha så klassiska smaker. Det är väldigt goda grejer men samtidigt mycket nytänk, jag hoppas att de är mogna för det vi har tagit fram.

Större fokus på smak

Konditor-EM har sitt ursprung i Frankrike och har sin grund i en klassisk konditorkultur. Tidigare år har skulpturerna i socker och choklad haft en betydande roll och gett höga poäng. Ted kan se att reglerna förändrats och att man verkar vilja ha större fokus på smak än på vackra skulpturer. En välkommen utveckling för det svenska laget.

– De senaste åren har man gått från att vara en skulpturtävling till att vara en smaktävling. Det innebär att de länder som har många sponsorer och har haft möjlighet att skapa fantastiska formar till skulpturerna inte har samma fördel. Vi har sagt från början att vi lägger mest fokus på det som ska ätas. Sveriges styrkor är smakerna och själva uttrycket. 

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Svårt att säga, vi har hårt motstånd. På papperet är vi alla starka lag så det kommer att bli tufft, hårt och jämnt. Det hoppas jag på i iallafall, säger Ted Johansson.

Fredrik Borgskog lägger sista touchen på tallriksdesserten.Fredrik Borgskog lägger sista touchen på tallriksdesserten.Fredrik Borgskog lägger sista touchen på tallriksdesserten.
Fredrik Borgskog lägger sista touchen på tallriksdesserten. Foto: Per Erik Berglund

Lagmedlemmarnas meriter

Fredrik Borgskog har tidigare varit medlem i både Kocklandslgaet och Konditorlandslaget. Han har vunnit guld i Nordic pastry cup (2014) och vunnit guld i finalen i Valrhona C3 i New York (2016). Fredrik var även med och skapade prins Carl Philip och prinsessans Sofias bröllopstårta (2015).

Ted Johansson har ett gediget CV att stoltsera med. Han har vunnit två OS-guld och ett VM-guld med Svenska Kocklandslaget. I konditor-EM är han coach för laget och även jurymedlem.

Kalle Bengtsson vann Årets konditor 2017 och var medlem i Svenska Kocklandslaget 2013-2018. Kalle driver konditori Kampanilen i Göteborg.

Konditor-EM avgörs 28 mars i Paris 2022. Konditor-VM hålls i Lyon i januari 2023.

Fredrik Borgskog, Ted Johanson och Kalle Bengtsson.Fredrik Borgskog, Ted Johanson och Kalle Bengtsson.Fredrik Borgskog, Ted Johanson och Kalle Bengtsson.
Fredrik Borgskog, Ted Johanson och Kalle Bengtsson. Foto: Znapshot.se

Läs också: 

Konditorn Sara Aasum Hultberg ”Min plan är att starta något eget” 

Så lyckas du med maräng – stor guide